Sněmovní kontrolní výbor bude řešit, kdo zkontroluje hospodaření NKÚ

Praha - Sněmovní kontrolní výbor se dnes bude zabývat výběrem auditora, který zkontroluje hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu. Výbor zřejmě požádá Kancelář Poslanecké sněmovny, aby vyhlásila na auditora výběrové řízení. Poslanci chtějí prověřit údajné chyby v hospodaření, kterých se prý dopustil prezident úřadu František Dohnal. Ten ale jakákoli pochybení odmítá.

O rozsahu prověrky hospodaření úřadu a o celém zadání auditora se dnes budou poslanci teprve radit. Měli by si také ujasnit, jakou částku mohou auditorovi z rozpočtu sněmovny zaplatit. Dohnal se obává, že prověrku NKÚ budou dělat poslanci, a nikoli nezávislý auditor. To ale odmítá předseda výboru Vladimír Koníček (KSČM), který trvá na tom, že půjde o nezávislého auditora.

Dohnal také varuje, že se proti obviněním na svou adresu bude bránit všemi dostupnými prostředky. Poslanci však hovoří o řadě pochybení, kterých se podle nich dopustil. Například tvrdí, že úřad opakovaně upravoval rozsah zakázky tak, aby její hodnota klesla pod dva miliony korun. Dohnala kritizují také za to, že si nechal od úřadu platit nájem dvou bytů, ačkoli má nárok jen na jeden, a další údajné nehospodárnosti.