Na Vsetínsku jsou pod vodou stovky domů, zasedají krizové štáby

Praha - Také dnešní den přinesl na české území dešťové srážky. Meteorologové navíc očekávají, že bude pršet až do noci. Voda už v Zubří zaplavila hlavní silnici na Slovensko. Na Vsetínsku a Novojičínsku se vylilo několik toků a zaplavily až stovky domů. V oblasti Bruntálska a Jesenicka by hladiny dalších řek mohly dosáhnout i druhého či třetího stupně, na nejvyšší stupeň dosud vystoupala Lubina v Petřvaldu. Na severu Moravy platí na osmi místech první stupeň povodňové aktivity, Bělá v Mikulovicích večer poklesla na druhý stupeň. Situace na jihu Čech už se pomalu uklidňuje. Hladiny řek postupně klesají na druhý stupeň.

Řada úseků silnic mezi Vsetínem, Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm je pod vodou. Podle mluvčího zlínských hasičů Ivo Mitáčka zasedají krizové štáby. V Zubří voda zatopila několik aut a zablokovala hlavní silniční tah mezi Rožnovem a Valašským Meziříčím a dále na Slovensko. „Komunikace je neprůjezdná. Několik automobilů, které se tudy snažily projet, se utopilo. Snažíme se je vyprostit,“ uvedl Mitáček. Voda zaplavila také cestu ve směru na část Valašského Meziříčí Bynina. Podle Mitáčka s vodou bojují všechny jednotky přítomné v postižené oblasti: „V tuto chvíli registrujeme asi 25 žádostí o pomoc. Někteří lidé jsou přímo ohroženi. Voda je uvěznila v jejich domech.“

Voda z rozlitých toků zaplavila i desítky domů na Novojičínsku. Nejvíce jsou postiženy obce Mořkov, Životice a Hodslavice. Podle dispečera Povodí Odry hasiči evakuují obyvatele rodinných domů. Na řece Jičínce hladina během dvou hodin stoupla na 3,8 metru, tedy úroveň stoleté vody. Voda by dnes v noci a zítra mohla potrápit i obyvatele Jeseníků, Beskyd, Vysočiny, ale i Novohradských hor či Šumavy, jedná se především o obce na horních tocích zdejších řek. Na horách by mělo dále pršet. A zejména pak tam, kde již v úterý řeky dosáhly třetího povodňového stupně, ještě dnes mohou kolísat.

Na řece Bělé v Mikulovicích už platí jen druhý stupeň povodňové aktivity, voda ale zaplavila asi 120 domů - naštěstí většinou jen sklepy a garáže. Podle předpovědí meteorologů by ale mohlo pršet až čtyři dny, a obavy místních proto neopadly. Starosta Mikulovic Ivan Dost navíc upozornil, že v části obce Široký Brod se nepodařila s povodím Odry domluvt dostatečná regulace toku.

Na dalších osmi místech v povodí Odry pak platí první stupeň - bdělost. Druhý stupeň pak platí i na řece Stěnavě v Meziměstí, kde navíc hladina pořád stoupá. Meteorologové navíc očekávají, že bude pršet až do noci. V oblasti Bruntálska a Jesenicka by tak hladiny řek mohly dosáhnout i druhého či třetího stupně povodňové aktivity. Podle meteorologů by v oblasti Ostravska, Opavska, Karvinska a okolí mělo spadnout během dne a noci až 50 milimetrů srážek, v oblasti Bruntálska a Jesenicka až 80 milimetrů srážek.

České Budějovice zakázaly vstup do často zaplavovaných oblastí

V jižních Čechách přehradní nádrže zvyšovaly odtok, který zvedl hladiny řek - podle hydrologů ale jen mírně. „Oproti očekávání zřejmě Husinecká přehrada nebude přetékat vrchem, jak se původně očekávalo, nebo jen minimálně, takže to žádné objekty neohrozí,“ uvedl operační důstojník jihočeských hasičů Michal Halada. Povodňový štáb kvůli možnému poškození majetku povolal vojáky z bechyňské ženijní brigády, situaci ale budou zřejmě jen monitorovat. Hasiči pouze v jednotlivých případech čerpají na různých místech kraje.  

Například v Českých Budějovicích pak byl zakázán vstup do často zaplavovaných oblastí - cyklostezek, náplavek či některých hřišť. Vltava by ale díky četným přehradám neměla mít problémy. Jihočeští starostové si navíc pochvalují fungující protipovodňová opatření. Obecně by se situace měla zmírnit. Pomalu tak začíná sčítání škod, které velká voda napáchala.

Velká voda komplikuje na několika místech dodávky pitné vody. V Bavorově na Strakonicku a v Přibyslavi na Kaplicku jsou tak lidé odkázáni na cisterny. Mimo provoz je i několik čistíren odpadních vod. Voda také zaplavila a zneprůjezdnila některé silnice. Uzavřela cestu z Bavorova do Netolic na Prachaticku, z Ličova do Děkanských Skalin a křižovatku silnic u obce Desky na Českokrumlovsku.

Vydáno pod