Schwarzenbergova kandidatura dělá pražské ODS obavy

Praha - Pražské lidovce povede podle očekávání do voleb stranický lídr Cyril Svoboda. Pražskou ODS povede první místopředseda strany David Vodrážka, který chce voliče zaktivizovat pravicovým programem. Sociální demokraté už vybrali předsedu klubu zastupitelů ČSSD Petra Hulinského, komunisty povede místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Lídrem nové strany TOP 09 má být v metropoli podle zatím neoficiálních informací populární exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který má podle spekulací médií a prvních průzkumů mínění o podpoře nové strany šanci uspět. Přesný termín voleb zatím prezident nestanovil.

Pražské lidovce ve sněmovně zastupuje pouze Svoboda. Před třemi lety získali lidovci v hlavním městě mandát těsně, a to pouze se ziskem 4,8 procenta voličů. Svoboda kandidoval z prvního místa a dostal 6 450 preferenčních hlasů. „Jsem si jist, že do sněmovny projdeme,“ řekl ČT Svoboda.

Pražští lídři ODS mají z kandidatury exministra zahraničí Karla Schwarzenberga obavy. Vodrážka i Bém se dnes ale vyslovili proti předvolební koalici s novým středopravicovým politickým subjektem. Jako partnera do vládní koalice ale TOP 09 nevylučují, chtějí nicméně předtím svést se Schwarzenbergem „boj“. Podle Béma je TOP 09 marketinkový projekt postavený na tváři Schwarzenberga, rozumu Kalouska a penězích „lobbistů za nimi“. Seskupení, které nazval teráriem opotřebovaných politiků, má podle něj šanci uspět na úrovni státu a ještě větší v Praze, a je tedy „reálným politickým soupeřem“.

Topolánek bude stát v čele jihomoravské kandidátky a jeho rival Jiří Paroubek pak povede socialisty na Ústecku. „Chtěl bych pokračovat v tomto kraji. Myslím, že znám jeho problematiku, a je to kraj, který potřebuje pomoc,“ řekl ČT Paroubek. Obě nejsilnější strany o přímém střetu uvažovaly, nakonec ho ale odmítly. „Nevyhledávám souboj uměle, pokud chce přijít, ať přijde,“ uvedl Topolánek. „Já nemůžu za dva dny říct svým kolegům z ČSSD na Ústecku, že jsme si z nich dělal legraci a chci kandidovat někde jinde,“ dodal s úsměvem Paroubek.

Topolánek cítí kandidaturu na jižní Moravě jako výzvu

„Je to obrovská politická výzva. V Jihomoravském kraji jsou koncentrovány síly hlavních politických stran… V situaci, kdy pokládám podzimní volby za zlomové, se sluší, aby předseda nejsilnější politické strany v současné sněmovně tuto výzvu přijal a kandidoval tam, kde je to nejvíc potřeba,“ řekl dnes v Brně novinářům Topolánek. Navíc má předseda ODS podle vlastních slov k regionu osobní vazbu. ODS ale sněmovní volby na jihu Moravy dosud nikdy nevyhrála.

Na jižní Moravě možná proběhne přímý souboj velké a malé strany. Hlasy voličů tu chce získat předseda Strany zelených Ondřej Liška. Jisté místo na kandidátce sice ještě nemá, Topolánka se ale nebojí : „Kandiduje především proto, že ho v Praze jeho vlastní lidé nechtějí.“ Svoboda a Schwarzenberg budou zřejmě jedinými lídry větších stran, kteří budou kandidovat v hlavním městě. Šéf komunistů Vojtěch Filip tradičně kandiduje v jižních Čechách: „Moje heslo je zásadní, že ani v Praze nesmí zapomenout na jižní Čechy.“ 

Vydáno pod