Šéf NKÚ čelí trestnímu oznámení, poslanci chtějí audit hospodaření

Praha - Prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala vyšetřuje policie kvůli porušování povinností při správě cizího majetku. Na jednání kontrolního úřadu o tom informoval František Koníček, kriminalisté si už od něj vyžádali příslušné doklady. Dohnal o trestním oznámení nevěděl, nemohl ho proto komentovat.

Kontrolní výbor rozhodl, že Poslanecká sněmovna vypíše výběrové řízení na znalecký ústav nebo auditorskou firmu, která hospodaření úřadu prověří.
Někteří poslanci ale chtějí, aby audit provedl  znalecký ústav. Mají totiž obavy, že kvůli údajným Dohnalovým kontaktům by velké auditorské firmy nemusely pracovat nezávisle.   

Sám Dohnal se prý výsledků kontroly neobává a s výsledkem jednání je spokojen. Vyjádřil ale obavy nad tím, zda bude někdo schopen takto pojatý návrh na audit v rozumné době a za rozumné peníze nabídnout. Výsledek šetření by měl být znám do konce roku.

Výbor také požádal Nejvyšší kontrolní úřad, aby mu poskytl potřebné informace nutné pro vypsání této soutěže. Poslanec ČSSD Václav Šlajs dokonce vyzval Dohnala k rezignaci na funkci. „Pan prezident by měl rezignovat na svou funkci a tím by dal prostor k tomu, aby Nejvyšší kontrolní úřad byl opět tím suvereném,“ domnívá se Šlajs. Dohnal ale výzvu odmítl. Místopředseda výboru Libor Ježek (ODS) je dokonce přesvědčen, že po Dohnalově působení už NKÚ nikdy nenabude důvěryhodnosti.

Podnětem k prošetření hospodaření NKÚ se stala kauza samotného šéfa Františka Dohnala, který si měl ze státních peněz nechal platit dva byty, tři auta a úřad za jeho vedení údajně vypisoval zakázky tak, aby nemusela vznikat výběrová řízení. Úřad měl také údajně přemrštěné výdaje. Na nedostatky v účetnictví NKÚ upozornilo pověřené kolegium z řad poslanců, jejichž zjištění již došlo ke kontrolnímu výboru sněmovny.

Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal ale tvrdí, že jsou tato nařčení chybná a zavádějící. Využívá prý jen jedno služební auto, další dvě slouží k pracovním účelům a využívá je hospodářská správa úřadu. Po kritice kontrolního výboru ve sněmovně i médií Dohnal oznámil, že už nebude využívat luxusní byt v Praze na Vinohradech.

Tento rozlehlý byt na pražských Vinohradech obývá šéf NKÚ František Dohnal.
Zdroj: ČT24