Kraje žádají výměnu zástupců státu ve VZP

Praha - Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) požádal v dopise premiéra Jana Fischera, aby stát vyměnil své zástupce ve správních a dozorových orgánech Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Krajům se nelíbí hospodaření VZP. Například to, že s některými zdravotnickými zařízeními nemá ještě dohodnuty standardní smlouvy. Kraje také podle hejtmanů nemají jistotu, že pojišťovny zajistí navýšení peněz na vyšší mzdy zdravotnického personálu. O tom, že zdravotníci dostanou od 1. července přidáno, rozhodla v pondělí vláda.

„Domníváme se, že pojišťovny nefungují standardně a že stát to může ovlivnit prostřednictvím svých zástupců ve správních a dozorčích radách,“ uvedl Hašek. Podtrhl nicméně, že jeho žádost není ultimativní. Fischer bude po ministryni zdravotnictví Daně Juráskové chtít, aby s kraji pravidelně konzultovala.

Hejtmani ocenili, že Fischer s nimi na rozdíl od svého předchůdce Mirka Topolánka jedná. „Topolánek kašlal na kraje, vyvolával studenou válku,“ uvedl Hašek s tím, že dnes byli hejtmani příjemně překvapeni, že s nimi nová úřednická vláda chce řešit společné problémy věcně. „Jsme nadšeni tím, že s námi diskutuje,“ zopakoval po něm i pardubický hejtman Radko Martínek.

Kraje se s minulou vládou dostaly do křížku po loňských říjnových volbách, kdy se do jejich čela dostali zástupci ČSSD. S koaliční vládou Mirka Topolánka se často přeli právě o zdravotnictví. Vláda prosadila placení poplatků za zdravotnické služby, kraje vedené zástupci ČSSD na to zareagovaly tím, že začaly za své obyvatele ve svých zařízeních platit. Topolánkova vláda proto připravovala přes pojišťovny kontroly a plánovala restriktivní opatření, aby zajistila dodržování zákona.