Kalousek o TOP09: Chceme být čitelní

Praha - Bývalý ministr financí a zakladatel nové, konzervativně orientované politické strany TOP09 Miroslav Kalousek dnes v chatu odpovídal na otázky čtenářů serveru ct24.cz. Zopakoval, že cílem jeho strany je zabránit vzniku velké koalice ČSSD a ODS nebo ustavení výrazně levicové a populistické vlády. "Zájem voličů se budeme snažit udržet zejména tím, že budeme říkat pravdu. Třeba i nepříjemnou. Chceme být čitelní," řekl Kalousek. Podrobný program pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny strana zveřejní během prázdnin. "Právě o něm diskutujeme," dodal.

Kalousek se také vyslovil proti legalizaci drog a pro zavedení školného na vysokých školách doprovázeného systémem půjček a stipendií, které by měly pokrýt veškeré náklady na vzdělání. Představil také plán TOP09 na zjednodušení daňové soustavy včetně vytvoření nového, pružnějšího zákona o dani z příjmů.

V odpovědích na shodné a rozdílné postoje s občanskými demokraty, předpokládaným koaličním partnerem, odmítl bývalý ministr financí jakékoliv vyhrazování se vůči stávajícím partajím. „Vznik TOP09 je první seriózní pokus o založení konzervativního proevropského subjektu na české politické scéně. Nejsme KDU-ČSL II ani klon ODS. Jsme TOP09,“ řekl Kalousek.

Vydáno pod