Nový přivaděč od D5 do Plzně nebude, krize vzala peníze

Plzeň – Přivaděče z dálnice D5 do Plzně s největší pravděpodobností nevznikne – kvůli krizi. Státnímu fondu dopravní infrastruktury už došly peníze určené na tuto stavbu, ale plzeňská radnice chce, aby pokračovala. V případě, že se projekt nedokončí, výrazně to zkomplikuje dopravní situaci ve městě. Měla po něm totiž projíždět auta mířící ze severního Plzeňska na Klatovsko. Dnes projíždějí centrem a to si mělo po dokončení přivaděče vydechnout. Nespokojení jsou také lidé žijící na plzeňských předměstích, které stavba téměř odřízla od světa.

Lidé žijící na okraji Plzně připravují petici pro ministerstvo dopravy, v níž chtějí požádat o dokončení stavby. „Dotčené obce jako je Valcha, Lhota i Bory jsou prakticky odříznuté od světa. Musí se to objíždět,“ popsal problémy iniciátor petice Miloš Chaloupka.

Technické problémy přinese zastavení stavby magistrátu a silničářům, kteří na jeho existenci založili své dopravní plány. „Je to jeden z nejdůležitějších přivaděčů, protože směřuje do té lidnaté části kraje,“ uvedl náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Vedení města ale doufá, že se ministerské rozhodnutí nakonec podaří zvrátit.  „Musíme vyvinout všechny možné prostředky a tlaky na to, abychom peníze do Plzně dostali a ta stavba se dokončila,“ řekl náměstek plzeňského primátora Petr Rund.

Město může poukázat i na to, že zakonzervování stavby beztak nebude zadarmo – vyjde na sedm milionů korun. Údržba potom bude stát každý měsíc půl milionu.