Břeclav slaví příjezd prvního vlaku z Vídně

Břeclav – Výročí 170 let od příjezdu prvního vlaku z Vídně oslaví v sobotu Břeclav. Na čerstvě zrekonstruovaném nádraží proběhne výstava lokomotiv a historických vozů, z Brna přes Břeclav do Vídně bude jezdit speciální cyklovlak vedený parní lokomotivou řady 475.1 Šlechtičnou. České dráhy, které spolu s Rakouskými spolkovými drahami oslavy organizují, také v sobotu vypraví mimořádný vlak z Prahy do Vídně vedený jednotkou řady 680 Pendolino. Ten pojede po běžném ranním spoji SC Smetana. Trať Vídeň – Břeclav, která dále pokračovala do Brna a posléze také do Přerova, byla první dálkovou parostrojní železnicí v kontinentální Evropě. O oslavách v Břeclavi informovaly České dráhy.

Výstavu historických vozidel naleznou návštěvníci břeclavského nádraží na třetím nástupišti, vlak sestavený z historických vagonů Rybáků vedený parní lokomotivou bude jezdit z Brna do Lednice a zpět v časových polohách běžných osobních vlaků, na nichž obvykle jezdí historické motoráky. Ty tak budou k vidění jenom na některých spojích mezi Břeclaví a Lednicí.

Mimořádné pendolino pojede z Prahy v šest hodin, tři minuty po SC Smetana. Zastaví v Pardubicích, Brně a Břeclavi, končit bude ve Vídni. V Brně a Břeclavi bude vlak mít zhruba půlhodinové přestávky. Zpět pojede z Vídně v 15:06, do Prahy přijede po půl desáté. Do tohoto vlaku prodávají ČD zpáteční jízdenky ČD Tip za 19 eur. Za 70, resp. 35 korun se budou moci projet mimořádným pendolinem cestující z Brna nebo Břeclavi, pro ně bude vypraveno další pendolino, které pojede v 17:10 z Brna a v 18:20 z Břeclavi.

Cesta parním vlakem bude stát z Brna do Břeclavi 80 korun, zpáteční jízdenka 140 kourn. Z Brna až do Lednice bude stát cesta 90 korun, zpáteční 165 korun. Za cestu mezi Lednicí a Břeclavi zaplatí cestující 30 korun, resp. 45 korun za zpáteční cestu. Zcela zdarma bude možné v historickém vlaku vedeném Šlechtičnou převážet jízdní kola.