Záplavy komplikují dopravu, vlaky z Hranic do Polomi už jezdí

Praha/Milenov/Nový Jičín - Záplavy výrazně zkomplikovaly provoz na silnicích i na železnici. Před šestou hodinou se podařilo zprovoznit jednu kolej trati Hranice na Moravě – Přerov, která je součástí hlavního tahu z Ostravy na Prahu i Břeclav. Řada dalších tratí na severu Moravy je ale nadále uzavřena. Na dálnici D1 komplikuje počasí dopravu mezi Milenovem a Hrabůvkou na Přerovsku, kde večer havarovalo kvůli silnému dešti zhruba 15 aut. Na dálnici je tam na vozovce i naplavené bahno a štěrk. Záchranáři po záplavách zprůjezdňují silnice na Novojičínsku. Podle odhadu Ředitelství silnic a dálnic způsobily záplavy na silnicích severní a střední Moravy škody za stovky milionů korun. Na železnicích způsobily povodně podle Správy železniční dopravní cesty zatím škody ve výši 380 milionů korun.

Záplavy komplikují i provoz na silnicích

Podle informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je na D1 kvůli záplavám omezen provoz mezi 306. a 305. kilometrem ve směru na Olomouc. „Ucpaly se odtokové kanálky, voda se proto drží na komunikaci, nahrnulo se tam navíc množství bahna,“ popsala situaci policistka. Uzavřený je tam pravý jízdní pruh směrem na Olomouc. Neprůjezdný je i sjezd z D1 na 308. kilometru, kde se vytvořilo jezero a podmáčení by mohlo ohrozit i levou podpěru dálničního mostu.

V Olomouckém kraji je v současné době ohroženo 20 kilometrů silnic a zatopen podjezd D1 v Bělotíně. Na podjezdu hasiči čerpají vodu. Pětikilometrová objížďka vede po silnici I/48. Přívalové deště zde způsobily zanesení příkopů, vytrhání silničních žlabů, sesuvy svahů a krajnic. Dále jsou porušeny čela propustků. Podle Ředitelství silnic a dálnic poničila voda i silnici mezi obcí Olšovec a Potštátem. Vozovka se tam v důsledku živelní pohromy propadla.

V Moravskoslezském kraji jsou uzavřeny úseky silnic Hladké Životice - Kunín a Odry - Bělotín, které jsou pod vodou. Omezen je také provoz na silnici I/57 téměř v celém úseku od Nového Jičína do Valašského Meziříčí. Její vozovka je podemletá a poškozená, chybí opěrné zdi a kaverny. Jsou tam stržená čela propustků a poškozené mostní objekty, utržená svodidla a zábradlí.

Ve Zlínském kraji byly problémy na úseku silnice I/35 z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm v okolí obcí Zašová a Zubří, kde byla zaplavená komunikace, poškozená krajnice, poškozené příkopy a ucpané propustky. Potíže byly v časných ranních hodinách odstraněny a komunikaci se podařilo zprůjezdnit.

Mnohem menší potíže se zatopenými silnicemi jsou v Čechách. Uzavřena musela být silnice mezi Petrovicemi a Milevskem na Příbramsku. Vozovku tam podemlel rybník, který přetekl. Na jihu Čech je kvůli záplavě zcela uzavřena silnice druhé třídy číslo 142 mezi Bavorovem a Netolicemi. Na silnici číslo 197 u Hostouně na Domažlicku je průjezdný pouze jeden jízdní pruh, vozovku částečně zavalila podmáčená půda.

Velká voda zastavila provoz na některých železničních tratích

Vlaky mají problémy na trati mezi Bohumínem a Prahou. Po mnohahodinové výluce mezi Hranicemi na Moravě a Polomí, kde místo vlaků včetně pendolin a mezistátních Eurocity jezdily autobusy, se podařilo zprovoznit jednu kolej v tomto úseku. Dálkové spoje mezi Prahou a Ostravou, jakož i Brnem nebo Břeclaví a Ostravou ovšem nadále nabírají zpoždění, ta se pohybují mezi 30 a 120 minutami. Po obou kolejích začnou vlaky jezdit až ráno, informoval mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Lidé by dnes měli zvážit, zda budou cestovat vlakem na Vsetínsko a Novojičínsko, kde jsou kvůli záplavám některé úseky tratí uzavřeny a na řadě dalších je omezen provoz. České dráhy doporučují se před cestou obrátit na telefonní linku 840 112 113 a zjistit aktuální stav. Informace o omezeních jízdy vlaků cestující naleznou také na adrese http://www.cd.cz/omezeniprovozu.

Kvůli povodním jsou uzavřeny části tratí 278 (Suchdol nad Odrou – Nový Jičín město), 281 (Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm), 323 (Ostrava – Valašské Meziříčí) a 326 (Hostašovice – Nový Jičín horní nádraží). Nejvážněji je poškozena trať mezi Novým Jičínem a Valašským Meziříčím (tj. 326 a část 323), která je u obce Bludovice podemletá a zcela zničená. Provoz tam podle informací Českých drah bude zřejmě obnoven až v červenci.

Dokončit opravu tratě po povodni se podařilo mezi Veřovicemi a Frenštátem pod Radhoštěm, kde vlaky nejezdily dopoledne. Kolem 11:30 se podařilo úplně zprovoznit také úsek Hranice na Moravě - Hustopeče nad Bečvou na hlavní trati do Valašského Meziříčí, Vsetína a slovenského Púchova, kde se ráno jezdilo po jedné traťové koleji.

České dráhy zareagovaly na výjimečnou situaci způsobenou počasím a snažily se cestujícím, kteří byli nuceni zůstat na cestě, pomoci. Třeba ve stanici Hranice na Moravě posílily stav zaměstnanců, kteří vařili cestujícím čaj.

Opravy budou stát stovky milionů

Podle odhadů mluvčích Ředitelství silnic a dálnic i Správy železniční a dopravní cesty bude stát oprava poškozené dopravní infrastruktury v obou případech stamiliony. Podle Pavla Hally ze SŽDC se v případě železnic zatím jedná o 380 milionů korun.

Kvůli zuřícímu živlu se může ještě zhoršit finanční situace Státního fondu dopravní infrastruktury. Tomu se již nyní nedostává peněz na připravované stavby a část z nich musí zrušit. Po mimořádných povodňových výdajích se může situace ještě zhoršit.