Pražská ODS si schválila kandidáty do voleb s Davidem Vodrážkou v čele

Praha - Podle očekávání si delegáti pražského regionálního sněmu ODS do čela zvolili Davida Vodrážku a Pavla Béma. Na post lídra nominovalo Vodrážku jako prvního místopředsedu širší vedení strany, do voleb chce jít ve spolupráci s primátorem hlavního města Bémem. V první desítce převládají i další noví kandidáti, kteří dosud nezasedli v poslaneckých lavicích, jako například starostka Prahy 2 Jana Černochová nebo její kolega z Prahy 6 Tomáš Chalupa. Mezi prvních deset delegáti nominovali pouze tři současné poslance.

Ze třetího místa Vodrážku s Bémem do voleb doprovodí Černochová, následují ji poslanci Boris Šťastný a Jiří Janeček. Na šestém místě figuruje zastupitel hlavního města Jan Svátek, následuje ho poslanec Tomáš Dub. Jako druhá žena v první desítce je čakovická starostka Alena Samková. Desítku uzavírá první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč.

Kandidátní listina:

  1. David Vodrážka - starosta Prahy 13, první místopředseda ODS
  2. Pavel Bém - primátor Prahy
  3. Jana Černochová - starostka Prahy 2
  4. Boris Šťastný - poslanec, zastupitel Prahy 10
  5. Jiří Janeček - poslanec a radní hlavního města
  6. Jan Svátek - zastupitel hlavního města
  7. Tomáš Dub - poslanec
  8. Alena Samková - starostka Čakovic, zastupitelka hlavního města
  9. Tomáš Chalupa - starosta Prahy 6
  10. Ivo Hlaváč - 1. náměstek ministra zemědělství
  11. Lucie Vávrová - místostarostka Prahy 5
  12. Daniel Reisiegel - poslanec, zastupitel Prahy 3
  13. Antonín Kazda - zastupitel Prahy 1
  14. Helena Mallotová - poslankyně, zastupitelka Prahy 12
  15. Ondřej Lněnička - radní Prahy 18
  16. Petr Bratský - poslanec, zastupitel Prahy 13
  17. Daniel Rovan - poslanec, zastupitel Prahy 14
  18. Marek Benda - poslanec
  19. Zbyněk Novotný - poslanec

Na post poslankyně si může také myslet místostarostka Prahy 5 Lucie Vávrová, kterou podle zákulisních informací prosazoval její radniční šéf z páté městské části Milan Jančík. Tomu se již podařilo pomoci k mandátu europoslankyně v nedávných volbách blízké spolupracovnici z radnice Andree Češkové. Šanci obhájit svůj poslanecký mandát má ještě Daniel Reisiegel.

„Kandidátka odráží vůli pražského regionu. Je to kompaktní tým, který bude dobře reprezentovat ODS v rámci Prahy,“ řekl Vodrážka.

Z krajských organizací ODS má pražská se 14 mandáty ve sněmovně nejsilnější zastoupení. Vzhledem k volebním preferencím mají šanci do poslaneckých lavic usednout kandidáti do 12. místa, zbytek má postup nejistý.

Vodrážka chce pražské voliče zaktivizovat pravicovým programem. Stejně jako Bém si myslí, že ODS má na to v Praze uspět. Oba lídři kandidátky se dnes na sněmu vyslovili proti předvolební koalici se vznikající novou stranou TOP 09, kterou by mohl v Praze do voleb vést Karel Schwarzenberg. Jako partnera do vládní koalice TOP 09 nevylučují, chtějí nicméně předtím svést se Schwarzenbergem „boj“.

Bém volil ostřejší slova, TOP 09 nazval teráriem opotřebovaných politiků. Má ale podle něj šanci uspět na úrovni státu a ještě větší v Praze, je tedy „reálným politickým soupeřem“. Podle serveru Aktuálně.cz Bém řekl, že pokud se stane poslancem, nebude se znovu ucházet o post primátora. Současný primátorský mandát ale chce dokončit až do konce funkčního období.