Policie bude kontrolovat řidiče cestující na prázdniny

Praha - S nadcházejícími prázdninami policisté opět vyrazí na silnice a zaměří se na řidiče. Kontrolovat budou zejména alkohol, rychlou jízdu a nesprávný způsob jízdy. Více policistů by se mělo na silnicích objevit v pátek, intenzivnější kontroly budou pokračovat i v dalších dnech, během nichž začnou lidé masově odjíždět na prázdniny. U příležitosti předávání vysvědčení bude také více policistů hlídat u škol.

Důležitý bude pro dopravní policisty také samotný odjezd na dovolené. „Na hlavních dopravních tepnách by měl být posílen výkon služby tak, aby v případě náhlých událostí, jako jsou dopravní nehody, tam byla policie co nejdříve a komunikaci zprovoznila,“ uvedl ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Dopravní policisté se zároveň zaměří na řadu častých přestupků, které páchají čeští řidiči, mimo jiné na řízení pod vlivem alkoholu. Tržil upozornil, že informace o nepřesnosti přístrojů na měření alkoholu v dechu jsou mylné. „Nicméně hodnoty se budou přepočítávat na množství alkoholu v krvi, tak jak je to běžné v rámci ostatních států,“ uvedl Tržil.

Rozhovor s Leošem Tržilem (zdroj: ČT24)

Podle ředitele dopravní policie je policejní dohled o prázdninách podložen nehodovými statistikami. Loni přišlo během prázdninových nehod o život 231 lidí. „To je téměř čtvrtina celorepublikového součtu,“ podotkl Tržil. Lidé podle něj o prázdninách častěji jezdí opilí, na dovolenou vyrážejí ve stresu a častěji se stávají oběťmi havárií děti, které o prázdninách nejsou ve škole.