Gang rumunských kapsářů stanul před soudem

Praha - U obvodního soudu pro Prahu 2 začal proces s údajným gangem rumunských kapsářů. Obžaloba je viní, že okrádali turisty v pražském metru a taky v centru metropole. Policii se podařilo případ rozklíčovat poté, co několik zlodějů chytli v metru sami cestující. Mezi obviněnými je i advokát jednoho z nich. Ten údajně varoval další členy skupiny, kteří následně utekli z Česka. Advokát k soudu nedorazil a jeho případ bude podle soudce vyloučen k samostatnému projednání. Podle spisu pocházejí všichni obžalovaní z jednoho rumunského města. Své role při skutcích měli dopředu domluvené.

Gang měl okrádat turisty hlavně v okolí Pražského hradu, na trase metra A a na části trasy B - celkem měli obrat minimálně 17 lidí. Mezi obžalovanými jsou také zřejmě dva šéfové celého kapsářského gangu. Část skupiny je obžalována i z ublížení na zdraví.

Policisté gang zadrželi loni v září. Údajní rumunští kapsáři se prý specializovali hlavně na asijské turisty a brali jim platební karty. Asiaté totiž měli často na kartách napsaný i PIN. Jeden z kapsářů podle obžaloby okradl cestujícího v metru ve stanici Můstek. Došlo tam k bitce, kterou jeden z okradených odnesl zlomeninou lokte.

Gang prý používal běžnou metodu - některý z členů odvedl pozornost a ostatní pak v klidu vytahovat z tašek peníze, platební karty, doklady i telefony. Jako důkaz má státní zástupce výpovědi policistů, kamerové záznamy nebo odposlechy telefonů. „Tam se musí prokázat zejména dělba práce. Musí říct ten měl hlídat, druhý měl krást. To je vždycky problémová otázka,“ uvedl advokát jednoho z Rumunů. 
 
Obviněný advokát se podle svého obhájce nemohl dostavit z důvodu dlouhé pracovní neschopnosti. Na neschopence, kterou předložil soudu, byly uvedeny jen konce vycházek a ne jejich začátek. „Vyvodím z toho důsledky,“ řekl soudce Milan Rossi. Jeho případ se rozhodl vyloučit k samostatnému projednání.

Vydáno pod