Na železnici zůstávají po záplavách některé tratě uzavřené, poškozené jsou i silnice

Praha - Záplavy stále komplikují železniční dopravu v oblasti střední Moravy. Řada tratí je zaplavená a podemletá. Uzavřené zůstavají i některé silnice. Dráhy musely kvůli povodním ve čtvrtek také zrušit i několik pendolin, od rána rychlovlaky jezdí. K večeru se podařilo zprovoznit jednu kolej na trati Hranice na Moravě - Přerov, která je součástí hlavního tahu z Ostravy na Prahu i Břeclav. Na střední Moravě jsou kvůli záplavám stále uzavřeny čtyři železniční tratě. Podle odhadu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) způsobily záplavy na silnicích severní a střední Moravy škody za zhruba miliardu korun. Na železnicích se podle Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) odhadují škody na 380 milionů korun.

Na železnici jsou uzavřené čtyři tratě

Kvůli povodním jsou stále uzavřeny části tratí 278 (Suchdol nad Odrou - Nový Jičín město), 281 (Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm), 323 (Ostrava - Valašské Meziříčí) a 326 (Hostašovice - Nový Jičín horní nádraží). Nejvážněji je poškozena trať mezi Novým Jičínem a Valašským Meziříčím (tj. 326 a část 323), která je u obce Bludovice podemletá a zcela zničená. Provoz tam podle informací Českých drah bude zřejmě obnoven až v červenci. Podle Pavla Hally ze SŽDC se zřejmě začátkem července podaří zprovoznit trať mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm. Dopravu v neprůjezdných úsecích většinou zajišťují autobusy. 

Po výluce mezi Hranicemi na Moravě a Polomí, kde místo vlaků včetně pendolin a mezistátních Eurocity jezdily autobusy, se tam podařilo zprovoznit jednu kolej. Spoje ale nabírají zhruba dvacetiminutové zpoždění. Navíc je po celý den odřeknuta většina dálkových spojů Břeclav–Bohumín mezi Přerovem a Ostravskem. V Přerově musí cestující přestupovat do náhradních spojů.

Z důvodu povodní v Polsku dráhy upozornily, že na trase Bohumín-Praha a Bohumín-Břeclav-Vídeň mohou být mezistátní vlaky z Varšavy a Krakova v celé své trase opožděny o 60 až 120 minut. Naopak provoz mezistátních vlaků na trase Vídeň-Varšava a Bratislava-Ostrava už byl plně obnoven.

Cestující by měli podle ČD raději odložit své cesty do postižených oblastí, konkrétně na Valašsko a Novojičínsko. Pokud přece jen musí vyjet, měli by si zjistit aktuální stav na telefonní lince 840 112 113. Informace o omezeních jízdy vlaků cestující naleznou i na adrese www.cd.cz/omezeniprovozu.

Velké problémy jsou po záplavách i na některých silnicích

Úplně uzavřená je kvůli záplavám i silnice I/57 v úseku mezi Novým Jičínem a Valašským Meziříčím, která se ocitla celá pod vodou. Nový Jičín odklání většinu dopravy z postižených oblastí. Do Žiliny a Bludovic se dostanou jen místní občané, hromadná doprava nebo zásobování. „Městská policie pustí vozidla jen na základě občanského průkazu či jiného dokladu s uvedením trvalého bydliště nebo s dodacím listem. Doprava je odkloněna přes objízdné trasy,“ uvedl mluvčí novojičínské radnice Josef Gabzdyl.

Pro silničáře je největší prioritou zprovoznění uzavřeného úseku vedoucího mezi Novým Jičínem - Žilinou a Mořkovem, kde voda na vozovkách nižších tříd napáchala největší škody. Alespoň provizorně se opravuje most u obce Dub. Zatím je ale uzavřen. Neprůjezdný je i most ve směru od Starojické Lhoty na Hůrku.

V Olomouckém kraji ŘSD hlásí škody například na D1 u Hranic, kde velká voda částečně podemlela most a poškodila kanalizaci. Záplava dále poničila silnici první třídy v úseku Teplice nad Bečvou - Hustopeče nad Bečvou. Podle aktuálního odhadu ŘSD záplavy způsobily na dálnicích, rychlostních silnicích a silnicích první třídy škody za zhruba miliardu korun. Správa železniční a dopravní cesty odhaduje opravy poškozené dopravní infrastruktury na stamiliony. Podle Hally se v případě železnic zatím jedná o 380 milionů korun.