Itálie obnovila kontroly na hranicích, kolony se očekávají v Rakousku

Vídeň/Řím - Summit skupiny nejrozvinutějších států G8, který je připravovaný na druhý červencový týden do L˙Aquily, zkomplikoval cestování do Itálie. Kvůli jeho bezpečnosti dnes Itálie obnovila na 18 dní vstupní kontroly na svých hranicích. Řidiči proto musí od této neděle počítat i s frontami před italskými hranicemi, které se budou vytvářet zejména na frekventovaných rakouských dálnicích vedoucích do Itálie. Itálie pozastavila platnost schengenské dohody o volných hranicích se svými sousedy ode dneška až do 15. července.

K obnovení kontrol na hranicích ji opravňuje jedna z položek dohody, podle které každá členská země systému může kvůli zajištění bezpečnosti v mimořádných případech na omezenou dobu obnovit hraniční kontroly cestovních dokladů, tedy pasů nebo občanských průkazů.

K zácpami nejohroženějším úsekům patří rakouské dálnice A13 přes Brennerský průsmyk a A2 směřující od Villachu k Benátkám. Právě zde by řidiči měli počítat s delšími čekacími dobami, zvláště když pro stejnou dobu lze očekávat cestovní špičku spojenou se začátkem prázdnin. Hraniční kontroly budou zavedeny i na přechodech z Francie, Švýcarska a Slovinska. Na menších, méně frekventovaných přechodech do Itálie však pravděpodobně nebudou vznikat významnější fronty.

Summit G8 se uskuteční od 8. do 10. července v L˙Aquile ve středoitalských Abruzzách, které postihlo 6. dubna silné zemětřesení. Premiér Silvio Berlusconi se rozhodl pořádat akci právě zde v naději, že to pomůže oživit ekonomiku strádající oblasti. Zaváděné kontroly na hranicích jsou namířeny proti potenciálním narušitelům pořádku, dotknou se nicméně každého návštěvníka Itálie, protože musí mít systematický charakter.

Vydáno pod