Nemocnice Semily má zaplatit za smrt chlapce půl milionu

Hradec Králové - Semilská nemocnice má zaplatit odškodné ve výši 520 000 korun rodičům Pavla Hnyka, který zemřel v nemocnici v roce 2006 při operaci nosních mandlí. Vinu na tom nese bývalý primář-anesteziolog, kterému dal soud už dřív čtyřměsíční podmínku. Rodiče po nemocnici požadovali celkem milion korun. Krajský soud v Hradci Králové ale rozhodl o polovičce.

Odškodné 260 tisíc každému z rodičů byla původní nabídka nemocnice v Semilech - Hnykovi ji odmítli. Soudkyně nyní rozhodla, že nemocnice musí zaplatit to, co nabídla, dohromady 520 tisíc. Víc by podle ní bylo pro nemocnici likvidační. Už dříve Hnykovi dostali od pojišťovny každý 240 tisíc korun.

Hnykovi spokojeni rozhodně nejsou a plánují odvolání. „Je to špatné, je to málo. Soudkyně šla na ruku nemocnici, ještě to tady řekla,“ uvedl otec dítěte Petr Hnyk. Soudkyně se brání: „Pan Hnyk se bude zlobit vždycky.  Kdyby to nenavrhli, tak já jsem dala možná ještě méně. Ale říkala jsem, když to nabízejí, tak pod to nepůjdu.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Hradci Králové loni v červnu zamítl odvolání bývalého lékaře semilské nemocnice Jaroslava Krtičky proti podmíněnému trestu za smrt chlapce. Okresní soud v Semilech třiasedmdesátiletého Krtičku potrestal podmíněným trestem v délce čtyř měsíců odloženým na zkušební dobu jednoho roku.

Lékař trvá na své nevině

Podle obžaloby Krtička neměl před operací v březnu 2006 zajištěnou u pacienta takzvanou venózní linku a také neměl krevní obraz. Krtička se před soudem hájil tím, že zavedení venózní linky nebylo jeho záležitostí: „Nezpůsobil jsem a nezavinil jsem úmrtí toho dítěte, ty komplikace byly tak složité, že se jim nedalo předejít.“

Zástupce nemocnice v Semilech se odpoledního vyhlášení rozsudku nezúčastnil a jeho stanovisko k verdiktu se nepodařilo získat.

Záchranář nakládá pacienta
Zdroj: ČT24
Vydáno pod