Armáda propustí do prosince tisíce lidí

Praha - Několik tisíc lidí z ministerstva obrany a armády čeká v nejbližších dnech nemilé překvapení. Rezort musí šetřit, v příštím roce bude mít k dispozici jen asi 50 miliard korun, a proto začne propouštět. Odejít by podle ministra obrany Martina Bartáka mělo až 5000 lidí. Redukce počtu zaměstnanců by měla být hotova k počátku roku 2010. Podle zákona musí být výpovědi odevzdány dotyčným šest měsíců předem.

Pro příští rok musí obrana počítat jen se 49,3 miliardy korun, ještě loni přitom vláda odsouhlasila střednědobý výhled rozpočtu rezortu s limitem pro rok 2010 o více než deset miliard vyšším. Letos je k dispozici 56,4 miliardy, ale v rámci protikrizových opatření se už muselo ministerstvo rozloučit s více než 1,5 miliardy korun.

Martin Barták:

„Dá se předpokládat, že se to dotkne především těch vyšších pater, tedy štábů, velitelství, civilních zaměstnanců resortu ministerstva obrany v ústředním správním úřadu. Nebude se to týkat bojových útvarů.“

„Bude se to týkat jak civilních, tak armádních zaměstnanců,“ řekl k propouštění Barták. Připomněl ale, že ve snížení počtů bude zahrnuto také škrtnutí asi tisícovky neobsazených tabulkových míst. Propouštění by mělo být proporční mezi civilní a vojenskou částí resortu, Barták ale připomněl, že armáda jako taková má o mnoho více zaměstnanců než samotné ministerstvo.

Důležité podle něj je, že ČR nehodlá rezignovat na své závazky jak vůči NATO, tak v domácím prostředí. „Toto šetření se nijak nedotkne funkčnosti armády, její schopnosti zasahovat,“ uvedl. V případě nutnosti dalších škrtů by už se ale Česká republika musela zamyslet nad tím, jak přehodnotit své současné obranné ambice a sliby spojencům v Severoatlantické alianci.

Investovat se bude jen do nejnutnějších modernizačních programů, zdůraznil Barták. „Musíme omezit opravy neperspektivní techniky, zachovat tu, která se bude používat dále, je funkční a vyzkoušená,“ podotkl. Pokračovat tak bude nákup obrněných transportérů Pandur II i dopravních letadel Casa C-295M.

Ministr obrany Martin Barták oznámil propouštění v armádě
Zdroj: ČT24