Dlužníci z Chomutova mají nárok na vrácení zabavených dávek

Ústí nad Labem - Dlužníci z Chomutova, kterým exekutor zabavil část sociálních dávek přímo při jejich vyplácení, mají nárok na vrácení peněz. Rozhodl o tom ústecký krajský soud, který se zhruba desítky dlužníků zastal. Sociální dávka v hmotné nouzi je podle něj exekucí nepostižitelná. Informaci přinesl server iDnes. Exekuce ale nekončí, budou pokračovat dál, ale jiným způsobem. Exekutor musí po nabytí právní moci rozsudku zabavené peníze vrátit a zvolit jiný způsob vymáhání. Chomutov s rozsudkem nesouhlasí, podle primátorky Chomutova Ivany Řápkové (ODS) se chce proti němu dál soudně bránit.

Bez ohledu na výsledek soudu město podle Řápkové změní praxi vymáhání svých pohledávek, exekuce bude nadále uplatňována mimo úřad: „Šance uspět byly 50 na 50. Řada právních rozborů podporuje chomutovské exekuce, jiné mají opačný názor. Krajský soud dal za pravdu těm druhým 50 procentům. S rozhodnutím nesouhlasíme, ale budeme jej respektovat.“

„To, že exekutor dávku odebral, je nesprávné. Musí zabavenou částku vrátit,“ uvedl mluvčí soudu Vilém Šetek. Soud rozhodl o odvolání proti verdiktu chomutovského soudu z poloviny dubna, usnesení soudu o dalších dvou stížnostech se dá očekávat v příštích dnech a týdnech. „Bylo by zvláštní, kdyby se směr rozhodování soudu v Ústí změnil,“ doplnil mluvčí.

Soud: Sociální dávka není běžná finanční hotovost

Lidé, kterým exekutor zabavil v únoru v Chomutově sociální dávku v hmotné nouzi, chtěli exekuci částečně zastavit. Okresní soud jim ale nevyhověl, proto se odvolali. „Naše rozhodnutí by mělo být vodítkem pro rozhodovací praxi chomutovského soudu i dalších soudů v kraji. Nakonec i pro exekutora při vymáhání pohledávek. V tomto případě neplatí, že jde o běžnou finanční hotovost, kterou exekutor zabavit může. Dávka slouží příjemci k uspokojování základních potřeb, nejde třeba o finanční úspory,“ vysvětlil Šetek.

Město ale podle Řápkové stále trvá na tom, že sociální dávka se po vyplacení stává penězi, které lze jako věc movitou odebrat v exekuci: „Jinak by musely být peníze ze sociálních dávek nějak označeny, aby bylo zřejmé, odkud pocházejí a města mohla své pohledávky vymáhat z peněz, které z dávek nepocházejí.“

Chomutov eviduje 4 000 dlužníků, pohledávky přesáhly 240 milionů

Postup chomutovské radnice vůči dlužníkům kritizují například veřejný ochránce práv Otakar Motejl a ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. Město naopak podpořili primátoři statutárních měst, zastal se ho i ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Chomutov eviduje na 4 000 dlužníků, pohledávky přesáhly 240 milionů korun. Město proto přijalo razantní opatření. Nejprve se zaměřilo na neuhrazené pokuty či poplatky, což představuje přibližně 40 milionů korun.

Vydáno pod