Začínají prázdniny – auta stojí, některé vlaky nejedou

Praha – Ačkoli policisté slibovali, že díky jejich velkému nasazení na silnicích ubude v den vysvědčení nehod, bourali čeští řidiči doslova ve velkém. Během odpoledne se na severní Moravě staly hned dvě tragické nehody, další dvě smrtelné nehody se staly během dopoledne. Za jediný den na českých silnicích zahynulo nejméně sedm lidí. Další nápor a tedy i velké riziko nehod se očekává také v sobotu. Dopravu navíc kromě nehod komplikují i dopravní stavby, které i přes krizi probíhají na několika velmi vytížených tazích. Cesta na prázdniny je komplikovaná i vlakem, protože některé tratě na severu Moravy jsou poničené, jedna ze dvou kolejí je neprůjezdná i v části hlavní trati z Přerova do Ostravy.

Na brněnském obchvatu se opravují mosty a vozovka je v obou směrech zúžena. Obousměrné omezení je také na pražském konci dálnice D1 – u Jesenice se totiž staví křižovatka se vznikajícím Pražským okruhem. Ačkoli je zachován počet pruhů, dopravní specialisté předpovídají kolony v obou směrech. Vůbec největší zátěž pravděpodobně čeká na silnici I/3, která vede od Prahy (resp. Mirošovic) do Českých Budějovic a dále na česko-rakouské hranice. Právě tudy totiž vede přímá cesta z Prahy do Chorvatska i Itálie.

Nehody komplikovaly jízdu po nejdůležitějších tazích

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Dopravu ale zdaleka nejvíce komplikují nehody. Pět lidí přišlo o život na severu Moravy. U Starého Jičína stála jediná havárie život hned čtyři lidi, další se těžce zranil. Hlavní tah v místech, která se navíc potýkají s povodněmi, byl pak dlouho zcela uzavřen. Další člověk zemřel na Frýdecko-Místecku, když se při předjíždění čelně srazil s kamionem.

Bouralo se i na dálnici D1 u Hvězdonic. Ve směru na Prahu sjel ze srázu kamion. Jeden mrtvý, několikakilometrové kolony. Večer zase zablokovala královéhradeckou dálnici D11 hromadná nehoda šesti aut. Sice ji všichni přežili, ale také u ní se vytvořila mnohakilometrová kolona.

Dráhy posílí vlaky, ty se pokusí dojet do cíle

Jednoduché cestování neměli ani lidé, kteří se chtěli vyhnout ucpaným silnicím a vyrazili na prázdniny vlakem. Řada tratí na severu Moravy je po povodni poničená. Potíže jsou zejména na trase mezi Novým Jičínem a Valašským Meziříčím, avšak nepříjemnosti zažili lidé i na nejvýznamnějších dálkových trasách v republice. Posilový odpolední rychlík 1503 z Prahy na Ostravsko skončil již v Olomouci, řada rychlíků i jeden pár vlaků Eurocity jezdících mezi Ostravou a Břeclaví byla na cestě z Břeclavi ukončena v Přerově a lidé museli přestoupit do jiných spojů. Důvodem je uzavření jedné ze dvou kolejí mezi Hranicemi na Moravě a Polomí.

V sobotu a na začátku příštího týdne chtějí České dráhy posílit řadu vlaků o dodatečné vagony – především spoje Praha–Olomouc a Praha – České Budějovice. Od 25. června navíc jezdí posilový letní rychlík Vihorlat z Prahy do Košic a zpět. Ten mohou cestující využít vždy od čtvrtka do neděle až do 6. září. Vzhledem k většímu zájmu o cestování o prázdninách doporučují dráhy včasné zajištění rezervace míst a nákup jízdenek v předprodeji. Začátkem prázdnin se tradičně u pokladen tvoří fronty.

Volvo po čelní srážce s polským autem u Starého Jičína na I/48, při níž zahynuli čtyři lidé.
Zdroj: ČT24