Policie chce žalobu v případu napadení kvůli hajlování

Praha - Policie ve středu navrhla státním zástupcům, aby podali obžalobu v případu napadení kvůli hajlování. Policisté viní dva muže z toho, že napadli a zranili muže, který je napomenul, když prý hajlovali a uráželi lidi s tmavší barvou pleti. Uvedla to mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Dva mladíci z Příbramska čelí obvinění z několika trestných činů, hrozí jim dva roky až osm let vězení. Incident se podle policie odehrál 20. května odpoledne ve Vrchlického sadech před pražským hlavním nádražím.

Mladíci ve věku 21 a 25 let zde údajně hajlovali a doplňovali to výkřiky „Sieg Heil“. Přitom se obraceli k přítomným občanům tmavší barvy pleti a nenávistně vykřikovali: „Vypadněte z Čech, nemáte českou krev, do Čech nepatříte.“

Podle policie je napomenul šestatřicetiletý muž z Tachovska. Mladíci na něho poté údajně zaútočili údery a kopy do hlavy a dalších částí těla. Muž se podle policie pokusil uprchnout do nádražní haly, dvojice mladíků po něm prý hodila dlažební kostku, pronásledovala jej a opět ho napadla.

Napadený utrpěl mnohačetná zranění

„Povalili jej na zem a ve svém útoku pokračovali. Nešťastník utrpěl při napadení mnohačetná zranění, se kterými skončil na ošetření v nemocnici. Dle vyjádření ošetřujícího lékaře nedošlo k poškození životně důležitých orgánů v oblasti hlavy jen díky tomu, že se napadený při útoku kryl vlastníma rukama,“ popsala událost pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Policie oba muže zadržela a obvinila z trestných činů výtržnictví, podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka a z pokusu o ublížení na zdraví s následkem těžké újmy. Podle Miklíkové jsou stíháni na svobodě.