Sobotka chce na Moravě porazit Topolánka, vsadil demižon slivovice

Brno - Sociální demokraty povede na jihu Moravy do voleb poslanec a bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka. Lídrem ho dnes zvolili delegáti brněnské konference. Sobotku čeká v kraji souboj s dalšími známými jmény. ODS povede předseda Mirek Topolánek, lidovce, kteří jsou v kraji silní, bývalý hejtman Stanislav Juránek. KSČM poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová. Zelení nejspíš jako lídra postaví poslance a bývalého ministra školství Ondřeje Lišku. Sobotka už vsadil proti Topolánkovi demižon slivovice.

Sociální demokracie volby před třemi lety v kraji vyhrála. Získala 33 procent hlasů a osm poslaneckých mandátů, stejně jako druhá a o dvě procenta slabší ODS. Podle Sobotky by sociální demokraté chtěli ve volbách zvítězit i letos na podzim a rádi by počet poslaneckých mandátů zvýšili na deset. Za Sobotku se zařadili poslanci Jeroným Tejc, Ivan Ohlídal a Ladislav Skopal, pátý je nováček na špici sněmovní kandidátky - radní z Brna-Líšně Roman Sklenák.


Podle Sobotky se na jihu Moravy odehraje pravděpodobně nejzajímavější předvolební klání ze všech krajů. Souboj s Topolánkem podle něj bude zajímavý: „Je to možná trošku i generační záležitost. Mirek Topolánek vidí jako důležitější věci, které tady byly před rokem 1989, já vidím jako důležité věci, které tady budou po roce 2009.“ Topolánek zmiňuje svůj vztah k regionu, zdůraznil, že v Brně krátce žil a počal zde své první dítě.

Sobotka: Věřím, že Mirek Topolánek přispěje i svým demižonem

Střet s Topolánkem začal Sobotka už dnes. Bývalého premiéra přes média vyzval k sázce, kdo z nich dvou volby vyhraje. Vložil do ní demižon slivovice z loňské úrody: „To byl pro sociální demokracii dobrý rok, vyhráli jsme krajské a senátní volby.“ Slivovice podle Sobotky pochází z pálenice v Heršpicích u Slavkova. „Věřím, že Mirek Topolánek přispěje svým demižonem slivovice, sice nebude z jižní Moravy, ale nepochybně slivovice z Valašska může být taky dobrá,“ dodal.

ODS povede na Plzeňsku Pospíšil, utká se s Votavou

Sociální demokraty v Plzeňském kraji povede do voleb šéf krajské organizace ČSSD Václav Votava. Hejtmanka a bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová je na osmém, obtížně volitelném místě kandidátky. ODS povede do voleb poslanec, bývalý ministr a šéf krajské organizace Jiří Pospíšil, lidovce ředitel Diecézní charity Jiří Lodr a KSČM poslanec Karel Šidlo.

Sedmý ročník koštu slivovice se konal v kulturním domě v Bojkovicích.
Zdroj: ČT24