Voda na Vltavě stoupá, vodáci to ale nerespektují

Český Krumlov - V souvislosti s varováním meteorologů upouštějí vodohospodáři největší české přehrady. Například z Lipna odtéká více než sedminásobek běžného množství vody. Vltava tak v Českém Krumlově dosahuje ke druhému stupni povodňové aktivity. Na vodu se ale i přes opakovaná a důrazná varování vydaly tisíce lidí. Často rodiny s dětmi nebo dobrodruzi s alkoholem v krvi.

Pro turisty je to atrakce, pro hasiče, záchranáře a policisty, podle jejich slov, něco jako noční můra. V místech, kde našli utonulého vodáka, se nyní, při ještě výrazně vyšším stavu vody, pohybují stovky lodí. „Povodí Vltavy již na začátku týdne varovalo vodáky před splouváním, které je v této situaci velmi nebezpečné,“ říká mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová.

Kempy podél Vltavy několikrát denně procházejí policejní hlídky. Vodáky se od splouvání snaží odrazovat, zakázat jim to nemohou. „Zakázat vám to nemůžeme, ale doporučení je, abyste na vodu nevyjížděli,“ nabádá vodáky jeden z hlídkujících policistů.     

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Policisté a záchranáři za sebou mají první zásahy. Na poslední chvíli třeba vytáhli z vody dvě dívky, které se jen několik minut předtím snažili odradit od sjíždění jednoho z krumlovských jezů. „Ve chvíli, kdy jsme se vzdálili asi sto metrů od toho místa, tak se děvčata rozhodla, že to stejně zkusí, a málem se nám utopila přímo před očima,“ popisuje dramatickou situaci mluvčí Policie ČR v Českém Krumlově Michaela Hončíková.

Pro řadu vodáků je však zvýšená hladina Vltavy spíše výzvou a příležitostí, jak si zvýšit adrenalin. „Je to sice nebezpečné, ale pro mě je to určitá dávka adrenalinu a líbí se mi to,“ přiznává otevřeně jedna z vodaček.  

I v jižních Čechách zvedly noční bouřky hladiny řek až na třetí povodňové stupně. Situace se ale poměrně rychle uklidnila. Řeky i nádrže jsou však plné, přehrady tak budou dál intenzivně upouštět. Podle vodohospodářů totiž potrvá zhruba stejný stav na Vltavě nejméně do pondělního rána, pak už bude vše záviset hlavně na vývoji počasí.