Datové schránky - noční můra malých obcí

Praha - 1. července má vypuknout revoluce v doručování úředních dokumentů. Přínos je nesmírný: občané a firmy se již nebudou moci vyhýbat převzetí dokumentů, a tím protahovat třeba soudní řízení. Ostrý provoz začne od 1. listopadu, kdy se musí do tohoto systému povinně zapojit všechny společnosti zapsané v obchodním rejstříku a také všechny orgány veřejné moci. To ale nahání hrůzu malým obcím. Obávají se, že na systém nebudou stačit.

„Jestliže jsme v obsazení jeden starosta a jeden účetní a vezmete si, co všechno se na nás valí, tak je to samozřejmě zátěž obrovská,“ obává se Jaroslav Doubrava, starosta Telnice, obce se zhruba sedmi sty obyvateli.

Další starostové se nebojí ani tak o to, jak si se systémem poradí sami, ale spíš o to, jak mu budou rozumět občané. „Rizika to má asi možná v tom, že někteří, asi starší občané, s tím nebudou umět komunikovat,“ upozornil starosta Dubí Petr Pípal.

Usnadnit přechod na datové schránky by všem mělo čtyřměsíční zkušební období. Jeho polovina ale padne zrovna do prázdnin, tedy doby dovolených. „Je léto, období dovolených, kdy může být trošičku složitější nějakou věc zavádět, druhou věcí je, že Češi velice často nechávají něco na poslední chvíli,“ varoval ředitel sekce e-governmentu České pošty Petr Stiegler.

Stát si od zavedení datových schránek slibuje především zjednodušení práce soudů a policie, ale i úbytek zbytečného papírování, a to nejen na straně úřadů, ale i samotných občanů. Důležitou roli pro stát ale hraje i finanční úspora. Podle ministerstva vnitra by měly datové schránky po úplném spuštění provozu ušetřit až 60 procent nákladů úřadů na poštovné, tedy kolem 1,2 miliardy korun ročně.

Vydáno pod