Odklízení následků povodní potrvá měsíce, škody přesáhnou dvě miliardy

Praha - Vláda zatím vyčlenila na pomoc lidem a obcím zasaženým povodní 99 milionů korun. Podle ministra obrany Martina Bartáka je armáda připravena nasadit až 10 tisíc vojáků, kteří budou pomáhat tak dlouho, jak bude potřeba. Podle místostarosty Nového Jičína Milana Šturma bude odklízení škod trvat měsíce, nyní ale obce nejvíce potřebují vysoušeče a další techniku pro likvidaci odpadu. Neziskové organizace vybraly na pomoc lidem postiženým povodněmi již téměř devět milionů korun. Záplavy zatím způsobily jen na dopravní infrastruktuře škody odhadem až dvě miliardy korun. Škody evidované pojišťovnami by mohly vystoupat až na půl miliardy.

Armáda je připravena nasadit až 10 tisíc vojáků. „Nebudeme vojáky stahovat, dokud situace nebude stabilizovaná,“ řekl v Otázkách Václava Moravce Barták. Lidé se proto podle něj nemusí bát, že armáda po víkendu z postižených oblastí odejde. Nejvíce zasáhly přívalové deště Novojičínsko, kde musí být strženy desítky domů a škody jen na území Nového Jičína půjdou do stamilionů korun. Podle místostarosty Milana Šturma bude odklízení škod trvat měsíce, nyní ale obce nejvíce potřebují vysoušeče a techniku pro likvidaci odpadu, především kolové nakladače. Konkrétní seznam věcí, které město potřebuje, je na internetu.

Palas: Hrazení regulačních poplatků pomoc kraje neomezí

V Moravskoslezském kraji zasáhly ničivé povodně 23 obcí a vyžádaly si osm životů. Podle Palase jsou škody také kolem stovek milionů korun. Kraj už ze svého rozpočtu uvolnil na likvidaci následků záplav 70 milionů korun, dalších 20 milionů poskytla vláda. „Naši pracovníci jsou v tuto chvíli v terénu a upřesňují rozsah škod. Peníze jsme připraveni distribuovat okamžitě,“ dodal Palas. Hrazení poplatků krajem se podle něj do odstraňování následků záplav nepromítne: „V tuto chvíli jsme na poplatcích uhradili 25 milionů korun a jsou to peníze z úplně jiné kolonky.“ 

Povodňovou situací v České republice se bude v pondělí zabývat vláda. Ráno zasedne i povodňová komise. Kromě 99 milionů korun, které už kabinet poskytl, disponuje všeobecná pokladní správa i jedním oddílem, který je vyčleněn pro krizové stavy, kde je 54 milionů korun. Finanční prostředky jsou podle ministra obrany Martina Bartáka uloženy v jednotlivých kapitolách. Mezi dalšími možnostmi je i restrukturalizace výdajů, státní dluhopisy nebo úvěr u Evropské investiční banky.

Martin Barták:

„Hlavní je, abychom nezapomněli na ty postižené oblasti, teď jsou tam televizní štáby, hasiči, armáda, ale až ta akutní fáze skončí, tak všichni odjedou a lidé se obávají, aby zájem nepoklesl.“


Zda se zvýší rozpočtový deficit, ale Barták spekulovat nechtěl: „Bezpečí občanů a bezpečí naší země je naprostou prioritou a určitě i tato vláda na to takhle pohlíží.“ Finanční otázka se podle něj bude řešit až poté, co budou lidem zajištěny jejich základní potřeby, jako je střecha nad hlavou, teplo a pitná voda. Vláda bude dál do oblasti vysílat své členy. Navštívit postižené území se s příslušnými ministry chystá i premiér Fischer. Otázky potřebnosti se budou podle Bartáka řešit na místě. 

Po nejničivější povodni ze srpna 2002 šlo ze státní pokladny na odstranění škod a protipovodňová opatření přes 12 miliard korun. Podle studií ministerstva zemědělství by bylo do roku 2021 potřeba investovat ještě dalších 50 miliard korun.