Žena s parkinsonem zachránila člověka

Praha - Nehody mívají občas i dobrý konec. Svědčí o tom příběh Marie Opltové. Ta poskytla první pomoc řidiči, který v Praze na Černém mostě spadl i s kamionem z mostu. Marie Opltová se přitom sama už devět let potýká s nevyléčitelnou Parkinsonovou nemocí. Její pohotovost a profesionalitu zákroku ocenil i zasahující lékař pražské záchranné služby.

18. června ve dvě odpoledne vjelo nákladní auto na Černém mostě do protisměru, prorazilo svodidla a spadlo do pětimetrové propasti. Z auta se vysypalo dřevo, doprava na výpadovce z Prahy se zastavila. „Příčiny nehody se vyšetřují, nicméně už teď je známo, že řidič nedodržel předepsanou rychlost v obci,“ uvedl tehdy mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

Marie Opltová se právě vracela autem domů. U místa nehody musela zastavit a uviděla, jak se k havarovanému kamionu sbíhají lidé. „Za zavřenými dveřmi jsem viděla člověka, jak visí hlavou dolů, promodralý a s mnohočetnými ranami v obličeji. Tekla mu krev a nedýchal,“ popisuje stav zraněného Marie Opltová.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Nejprve se sama snažila dveře kabiny odstranit. Sama to ale nezvládla, a tak zburcovala další lidi. „Rozbitým sklem ho posouvali ke mně. Vytáhli jsme ho a položili na zem do stabilizované polohy. Potom jsem mu začala zastavovat krvácení,“ líčí dramatickou situaci paní Opltová.

Bývalá zdravotní sestra, která kvůli Parkinsonově nemoci musela opustit zaměstnání, pak s řidičem mluvila až do příjezdu sanitky. „Během krátké doby se ten člověk rozdýchal a zrůžověl, potom začal být takový lehce neklidný, což se stává po otřesu mozku,“ upřesňuje Marie Opltová.

Správně poskytnutá první pomoc zachránila řidiči život. Potvrzuje to lékař, který na místo dorazil se záchrannou službou. Běžné to přitom vůbec není. Sám odhaduje, že až 40 % zraněných lidí umírá zbytečně kvůli neposkytnutí první pomoci. „To zranění bylo vážné a ona udělala jednu úžasnou věc. Zabránila jeho udušení či nekontrolovanému vykrvácení,“ připomíná lékař Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Jiří Franz.  

Parkinsonova nemoc, se kterou paní Opltová bojuje, postihuje mozkové buňky. Nemocní někdy sice vypadají zcela zdravě, běžně ale zažívají stavy ztuhlosti, mimovolní pohyby, třes. Právě to jim ztěžuje život. Léky mají výrazné vedlejší účinky, nemoc jen tlumí, vážnější stavy se léčí operací mozku.

Zachráněný řidič opustil vinohradskou nemocnici už po dvou dnech. Podepsal lékařům revers a odešel do domácího ošetřování.