Během noci nejsou v povodňových oblastech očekávány větší srážky

Praha - V povodněmi nejpostiženějších oblastech severní a střední Moravy a jižních Čech dnes příliš nepršelo a hladiny řek výrazně nestoupaly. Lidé odstraňovali následky záplav, kraje a instituce vyčíslovaly škody, zatím činí pět miliard korun. Vláda ještě dnes uvolní další peníze pro nejhůře postižené kraje a poskytne jim také pomoc ze státních hmotných rezerv. Povodně a obnova po nich však negativním způsobem ovlivní příjmy i výdaje státního rozpočtu. Humanitární organizace shromáždily pro lidi postižené živelnou pohromou 12 milionů korun. Armáda poslala do oblastí postižených povodněmi dalších 100 vojáků. Nyní je jich nasazeno celkem 698.

Dnes odpoledne rozvodněná Blanice, která na jihu Čech zaplavila desítky domů, kulminovala v Putimi, v Protivíně začala voda pozvolna klesat. Podle nejnovějšího meteorologického modelu se na oblast valí další pásmo bouří a hydrometeorologové nedokáží odhadnout, zda přijdou i přívalové deště a s jakou silou udeří. Ve večerních hodinách se po krátké přehánce utvořila dvaceticentimetreová přílivová vlna, která v 22:00 dorazila do obce Strunkovice nad Blanicí.

Problémy s přívalovými dešti dnes pocítili také lidé v Moravské Třebové na Svitavsku, kde byly dnes po poledni zaplaveny některé ulice a sklepy domů. Nebyly však hlášeny žádné větší škody. Na severu Čech byla dnes odpoledne kvůli vysoké vodě v Labi uzavřena silnice z Děčína do Dolního Žlebu.

V zaplavených oblastech na Moravě byl klid, lidé však s obavami očekávají, zda se naplní předpovědi hydrometeorologů, kteří varovali, že večer zasáhnou prudké bouře a srážky Zlínský a Moravskolezský kraj. O moc více by už ale stoupat neměl. V současnosti je druhý povodňový stupeň pouze na Odře u obce Bartošice. 

Meteorolog ČT Pavel Karas:


„Odhadované srážkové úhrny mluví o 20 případně až 60 milimetrech vody, které mohou spadnout během jedné až tří hodin. Toto velké množství vody může zvedat hladiny zejména na menších a středních tocích.“

V Praze sahají k preventivním opatřením

V Divadelní ulici v Praze 1 už stojí preventivně protipovodňová hrazení a jsou vyklizené náplavky. Průtok řeky je v metropoli přibližně sedmkrát větší, než je obvyklé. Hladiny zejména menších toků budou nejspíš zase stoupat a může na nich být vyhlášen druhý i třetí stupeň povodňového aktivity, tedy pohotovost a ohrožení.

Krizové centrum na Novojičínsku nyní nutně potřebuje nové ponožky, spodní prádlo, gumové holinky, pláštěnky a vysoušeče. Aktuální seznam všech nejpotřebnějších věcí je zde. Na Jesenicku, kde voda zasáhla 18 obcí, prodloužil hejtman stav nebezpečí do 15. července. S odstraňováním škod zde pomáhá asi 60 vojáků.

Vláda ještě dnes uvolní finance pro nejhůře postižené oblasti

Kraje, obce a instituce dnes vyčíslily povodňové škody. Olomoucký hejtman Martin Tesařík odhadl škody na Jesenicku na miliardu korun, v okolí Hranic na Přerovsku na stovky milionů. Na Valašskomeziříčsku činí škoda desítky milionů korun. K podobnému odhadu škod ve výši jedné miliardy korun také v Moravskoslezském kraji.

Ještě dnes vláda uvolní další peníze pro nejhůře postižené kraje a ze státních hmotných rezerv jim poskytne mostní konstrukce, vysoušeče místností a další techniku a materiál. Povodně si od středy vyžádaly už 13 lidských životů a škody pravděpodobně převýší škody z povodní v roce 2006, kdy dosáhly 5,6 miliardy korun.

Krizový štáb Jihočeského kraje zřídil informační telefonní číslo pro obyvatele postižených obcí 800 100 450. Získají na něm aktuální informace o stavu na vodních tocích, ale také kontakty, kam se obracet o pomoc. Občané, kteří potřebují informace z povodněmi zasaženého Jesenicka, mohou využít nové informační linky na telefonním čísle 724 186 926. Pomoci obětem povodní lze zasláním finančního obnosu na účet 72027202/0300, který zřídila nadace Člověk v tísni, či zasláním dárcovské SMS ve tvaru „DMS POVODNE09“ na číslo 87777.