Na ruzyňském letišti selhala kontrola, lety mají zpoždění

Praha - Kontrola na pražském ruzyňském letišti dnes ráno selhala a do bezpečnostní zóny se dostaly i nezkontrolované osoby z ruské Samary. Letiště proto v šest hodin ráno uzavřelo Terminál 2 a lety následně nabraly několik hodin zpoždění. Všichni lidé museli znovu, za přítomnosti policie, projít kontrolou. Podle mluvčí letiště Evy Krejčí byla příčinou chyba personálu. Některé lety mají stále až dvouhodinové zpoždění, ale situace by se během dne měla stabilizovat.

Pracovník kontroly pustil cestující z ruské Samary do Terminálu 2, který je určen výhradně pro lety ze zemí schengenského prostoru. Podle Krejčí šlo o selhání zaměstnance letiště, který měl pasažéry nasměrovat do Terminálu 1. „Prostě udělal chybu, ti pasažéři se tam dostali nevědomky,“ sdělila mluvčí. Incident zaznamenaly kamery bezpečnostního systému.

Po uzavření Terminálu 2 letiště zahájilo za asistence policie druhou kontrolu všech pasažérů. Letiště nyní incident prošetřuje a snaží se najít systémové řešení, aby se podobný problém neopakoval.

Vstup Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Podle odborného serveru Planes.cz jsou některé lety zpožděny až o tři hodiny. Poslední linka s cestujícími z Terminálu 2 údajně odstartovala v 6:26 (Wizz Air do Bergama), další se podařilo vypravit až v 9:41 (ČSA do Budapešti).

Celá tranzitní část druhého terminálu musela být vyklizena, neboť zde došlo k pomíchání cestujících z schengenského prostoru a cestujících z oblastí mimo schengen.