Protesty zemědělců komplikovaly dopravu

Praha - Protestující zemědělci dnes v sedmi krajích výrazně zkomplikovali dopravu zhruba na dvaceti silnicích a dálnicích. Nejvíce jich bylo na D1 na Vysočině. V místech protestů se vytvořily dopravní zácpy. Na Vysočině demonstrovali farmáři na sjezdech z D1 směrem na Jihlavu, Velký Beranov a Humpolec. Vyjelo tam na 400 traktorů a nákladních aut. U Plzně blokovala zemědělská nákladní auta dopravu k dálnici D5 u Ejpovic. Na silnici mezi dálnicí a Plzní se v obou směrech vytvořila dlouhá zácpa. Kolony aut vznikly i na přivaděčích na křížení dálnic D1 a D2 u Olympie v Brně. Zemědělci protestovali i na silnici E55 v jižních Čechách nebo na komunikacích v Olomouckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. V Brně protesty skončily kolem jedenácté hodiny. Zemědělci tak protestovali kvůli nízkým výkupním cenám mléka, které jsou podstatně nižší než výrobní náklady. Celkem k protestům vyjelo na dva tisíce aut a strojů.

Zemědělci chtěli dnešní demonstrací upozornit veřejnost a politiky na svou nepříznivou situaci a získat od vlády větší podporu. Prezident Agrární komory Jan Veleba pohrozil, že pokud se situace nezlepší, zopakují zemědělci blokádu v září v mnohem větším rozsahu.

Protesty byly i na silnici z Brna do Svitav

Protesty zemědělců (zdroj: ČT24)

Na Blanensku se do protestů zapojilo také kolem 60 traktorů, nákladních aut a další zemědělské techniky. Vozidla vyjela na vytíženou silnici I/43 z Brna do Svitav, kde se kolony vytváří pravidelně i bez protestů zemědělců. Jedna z kolon vyrazila z Letovic do Bořitova, v plánu měla ještě i návrat zpátky. Podle svých vyjádření jsou zemědělci kdykoliv připraveni opět se podobných protestů zúčastnit.

Kritická situace byla místy i na dálnici D1

Kromě jižní Moravy zemědělci zablokovali některé silnice v dalších šesti krajích. Nepříjemnou jízdu v kolonách dnes dopoledne museli absolvovat řidiči na silnicích Vysočiny a zejména na dálnici D1. Dopravu tam blokovalo asi 400 farmářů s auty a traktory. Na dálnici vjela technika v 9:00 a zhruba za hodinu se vytvořila asi pětikilometrová kolona pomalu pohybujících se aut, řekl po ukončení akce mluvčí policie Bohumil Malášek.

Na D1 vyrazila auta zemědělců na sedmikilometrový úsek mezi exitem Pávov a Velký Beranov. „Akce trvala celkem 3 hodiny, bylo do ní zapojeno z našeho oddělení 42 lidí i s výpomocí a žádné problémy nenastaly,“ uvedl vedoucí dálničního oddělení Velký Beranov Martin Zadražil.

U brněnské Olympie bylo 50 traktorů

U Brna blokovalo dopravu 50 traktorů a zhruba 30 nákladních aut na silnici u Olympie z Želešic do Chrlic. Kromě dálničního přivaděče u brněnského obchodního centra Olympie popojížděly traktory také mezi brněnskou městskou částí Slatina a letištěm v Tuřanech. Zhruba stovka osobních aut navíc zpomalovala provoz na dálnici D2 mezi ulicí Vídeňskou a křížením s dálnicí D2.

Zdržení čekalo na řidiče i u Tábora a Dobrušky

Protestující zemědělci blokovali také provoz na silnici I/35 mezi Moravskou Třebovou a tunelem Hřebeč. Zemědělci zkomplikovali dopravu pomalou jízdou i na silnici I/3 mezi Táborem, Planou nad Lužnicí a Veselím nad Lužnicí. Právě na jihočeské agrárníky se kvůli protestní jízdě snesla vlna kritiky. Demonstrovat a blokovat dopravu v době, kdy se kraj potýká s povodněmi, je podle mnohých nemorální a sobecké. Zemědělci ale takové nařčení odmítají a tvrdí, že taková akce nemůže povodňovou situaci nijak zlepšit ani zhoršit.

Největší problémy se čekaly na silnici první třídy mezi Dobruškou a Rychnovem nad Kněžnou, na kterou proti sobě vyrazily dvě kolony, celkem asi 30 traktorů a další techniky. „Doprava se zpomalila, ale nešlo o nic výrazného. Občas se za traktory vytvořila kolona deseti až dvaceti aut. Řada řidičů kolony objela po vedlejších silnicích,“ řekla mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková. Dodala, že policii si nikdo z řidičů na zemědělce nestěžoval.

Doprava stála i mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem

Kolona traktorů a aut kolem desáté hodiny téměř zastavila dopravu na přivaděči mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem. Na Jihlavsku se za volanty aut a zemědělské techniky blokády zúčastnilo kolem pěti set zemědělců z celé Vysočiny. Přímo na dálnici zdržovali provoz asi 1,5 hodiny. Snad nejhorší byla situace v dopravně kritickém úseku mezi nájezdy na dálnici a frekventovanou křižovatkou v logistické zóně U Tří věžiček v katastru Střítěže. Protesty zkomplikovaly dopravu také na komunikacích kolem exitů Humpolec a Velký Beranov. Zdržení ale podle policie a svědků nebylo nijak dramatické.

U dálničního sjezdu u Ejpovic poblíž Plzně farmáři dopravu v obou směrech úplně zastavili a na dalších místech zpomalili. Farmáři na Plzeňsku nechali doma traktory, které původně chtěli při protestech využít. Blokáda zde trvala dvě hodiny.