Slovenský prezident Gašparovič pochválil ČR za zvládnutí předsednictví

Praha - Slovenský prezident Ivan Gašparovič se dnes na Pražském hradě sešel se svým českým kolegou Václavem Klausem. Program návštěvy slovenského prezidenta ale musel být částečně omezen poté, co Gašparovič dorazil do Prahy s devadesátiminutovým zpožděním kvůli anonymní výhružce před odletem jeho speciálu z Bratislavy. Podle mluvčího vlády Romana Proroka se odpoledne uskuteční ještě schůzka s českým premiérem Janem Fischerem.  Zrušeno ale bylo položení věnce u sochy Milana Rastislava Štefánika na Petříně.

Slovenský prezident pochválil Česko za to, jak zvládlo půlroční předsednictví
Evropské unie. Vyzdvihl zejména úlohu Prahy při řešení krize s dodávkami ruského plynu přes Ukrajinu do EU na počátku roku, která postihla především Slovensko: „Já jsem přesvědčený, že i když určité problémy byly, tak české předsednictví svou úlohu zvládlo.“ Vyzdvihl rovněž práci předsednictví v zahraniční politice unie, především směrem k Balkánu a k Blízkému východu.

Gašparovič vyjádřil také soustrast českým obětem povodní, které postihly severovýchod a jih země. Ocenil také české záchranáře, že dobře zvládají svou práci, a nemuseli tak přijmout pomoc, kterou Slovensko nabízelo. V podobném duchu se vyjádřil i Klaus. Oba prezidenti se po setkání také vzájemně ubezpečili o mimořádně dobrých vztazích, které mezi Českem a Slovenskem panují. „Naše vzájemné vztahy mohou být příkladem pro celou Evropu,“ prohlásil Klaus.

Gašparovič dorazil na Pražský hrad v 11:30 a na tiskové konferenci po setkání s Klausem řekl, že incident při odletu nebyl „ničím strašným“. Jeho speciál se zastavil při rolování po letištní ploše, celá delegace ho musela opustit a policisté a hasiči prozkoumali zavazadla. Nenašli ale žádnou nálož, a Gašparovič tak mohl se zpožděním odletět do Prahy.