Komise, která měla podat zprávu o případu „Morava“, se vůbec nesešla

Praha - Sněmovní vyšetřovací komise, která měla zjišťovat, jak to bylo s obstaráváním kompromitujících materiálů na poslance, se za dobu svojí existence nesešla a nikoho nevyslechla. Podle zadání měla přitom do konce června sněmovnu informovat o výsledcích svého šetření. Komise vznikla v souvislosti s případem bývalého poslance ODS Jana Moravy. Podle člena komise poslance ODS Jana Vidíma se nemohou sejít, dokud sněmovna nezvolí komisi předsedu.

Sněmovna ale dosud žádného předsedu komise nezvolila a Vidím je přesvědčen, že do předčasných voleb už se ani komise sejít nestihne a nic nevyšetří: „Kdybychom v září zvolili předsedu, tak to se akorát sejdeme a potřeseme si rukama.“

Komise vznikla loni v září na popud ČSSD, její členy sněmovna zvolila letos v únoru. „Zjistili jsme, že jsou poslanci, a možná nejen poslanci, kteří shromažďují kompromitující informace napříč politickým spektrem a možná plánují jejich využití za účelem vydírání nebo vyhrožování jednotlivým poslancům,“ prohlásil tehdy ve sněmovně poslanec ČSSD Jeroným Tejc, který zřízení komise inicioval. Nulový výsledek komise ho podle jeho slov mrzí a považuje to za promarněnou příležitost: „Mohlo to být varováním pro budoucnost a pro budoucí sněmovnu, která vzejde z předčasných voleb.“

Impulsem ke vzniku komise byla reportáž televize Nova a Mladé fronty Dnes, v níž se Morava sháněl po citlivých materiálech na své kolegy. K aktérům kauzy patřil i tehdejší stranický rebel Vlastimil Tlustý, který nechal vyrobit své intimní fotografie jako „návnadu“. Morava se také nechal fotografovat s dcerou poslankyně Olgy Zubové, která byla členkou Strany zelených. Snímky chtěl podle reportáže použít k zastrašování političky. Když se jeho aktivity prozradily, složil svůj poslanecký mandát.

Poslední řádná schůze před volbami je přitom naplánovaná jako čtyřdenní od úterý 8. září do pátku 11. září. Dnem předčasných voleb, které se mají uskutečnit o měsíc později, ukončí svou existenci všechny sněmovní orgány včetně všech vyšetřovacích komisí. Pokud by sněmovna na vyšetřováních trvala, musela by je zvolit znova.

Poslanecká sněmovna
Zdroj: ČT24
Vydáno pod