Dneškem končí české předsednictví Evropské unii

Praha - Dnešním dnem končí české předsednictví Evropské unii. Od zítřka bude sedmadvacítce šéfovat Švédsko, které už symbolicky převzalo otěže unie. Jan Fischer na večer plánuje setkání s politiky a úředníky, kteří se na zvládnutí předsednictví podíleli. Už včera Fischer označil práci Česka v čele Evropy za poslední půlrok jako úspěšnou.

Hned v lednu Češi poznali, že není čas na rozkoukávání. Museli řešit zastavené dodávky plynu z Ruska a také čelit globální ekonomické krizi. V březnu vyslovila opozice nedůvěru kabinetu Mirka Topolánka. Ten pokládá české předsednictví za velkou, ovšem promarněnou příležitost. Premiéra Topolánka vystřídal v poločase Jan Fischer. Do té doby neznámý úředník stanul v čele sedmadvacítky i na závěrečném červnovém summitu.

„Když si vlastní politická reprezentace v okamžiku, kdy se české předsednictví slibně rozjíždí, sundá vládu, není to nic dobrého. Svržení vlády uprostřed předsednictví je hlavně selhání premiéra. Myslím si, že už by měla skončit ta pověst mučedníka, která Mirka Topolánka obklopuje,“ podotkl Jindřich Šídlo, komentátor ČT.

Dle komentátora Lidových novin Luboše Palaty bylo české předsednictví relativně úspěšné. Za nejzásadnější pokládá uzavření východního partnerství. V této otázce Českou republiku až do poslední chvíle podporovala Angela Merkelová. „Ve srovnání s francouzským předsednictvím bylo to české lepší. Ovšem z hlediska image, to jsme byli horší,“ dodal Palata.

Během půlročního předsednictví probíhalo denně průměrně pětadvacet jednání. Do Česka přijelo 30 000 zahraničních delegátů.