Klaus jmenoval nové generály, povýšil sedm důstojníků

Praha - Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě jmenoval nové generály české armády. Učinil tak na žádost vlády netradičně dnes, obvykle vojáky do vyšších funkcí povyšuje o státních svátcích v květnu a v říjnu. Tři z dnes povýšených důstojníků už očekávali povýšení 8. května, tehdy si ale na formální akt Klaus čas nenašel. Jeho mluvčí Radim Ochvat to vysvětlil nedostatkem času, protože Klaus 8. května jmenoval úřednický kabinet Jana Fischera.

Do hodností brigádního generála byli povýšeni velitel českého letectva Jiří Verner, šéf Vojenské policie Vladimír Ložek, náčelník štábu velitelství podpory Přemysl Škácha, náčelník štábu Vojenského zpravodajství Jan Bureš, náčelník spojovacího vojska Jan Kaše a náčelník vojenské zdravotnické služby Pavel Zbořil. Generálmajorem se stal zástupce náčelníka generálního štábu a nynější brigádní generál Čestmír Tesařík.

Pravým důvodem odkladu povýšení důstojníků mohly být podle spekulací médií Klausovy spory s bývalou vládou premiéra Mirka Topolánka. Právě Topolánkova vláda povýšení důstojníků původně navrhla. Kabinet Jana Fischera ale ze seznamu kandidátů vyškrtl policisty, které navrhoval ještě bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Policejního prezidenta Oldřicha Martinů navrhl povýšit na generálmajora a jeho náměstky plukovníky Ivana Bílka a Jiřího Houbu na brigádní generály. Policisté zřejmě nakonec budou povýšeni 28. října, ale možná ne všichni. Houba se totiž chystá v létě z funkce odejít.

Vydáno pod