Při potyčkách před squatem Milada byli zraněni tři policisté

Praha - Pražský squat Milada v Praze 8 celé úterý vyklízela najatá bezpečnostní agentura. Důvodem byly nejen časté stížnosti okolních obyvatel na hluk a nepořádek, ale také snaha Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV), který je správcem objektu, disponovat s nemovitostí. V okolí objektu docházelo k potyčkám policistů a příznivců squatterů, z nichž osm se zabarikádovalo na střeše domku. Tři policisté při nich byli zraněni. Akce však nakonec slavila částečný úspěch - všichni squatteři už jsou dole. Vila Milada, která leží na rozhraní Troje a Holešovic, je posledním squatem v Praze, squatteři ji obývají od roku 1997.

Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana byli dva policisté převezeni do nemocnice, jeden se zlomeným nosem, druhý s povrchovými zraněními na hlavě. Celkem čtyři squatteři byli zadržení kvůli údajnému napadení policistů a neuposlechnutí výzvy. Do vyjednávání se vložili i ředitel pražský policistů Martin Červíček a ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Ten jim nabídl jiný alternativní prostor, kde by mohli ve své činnosti pokračovat, ale současně přiznal, že jeho úřad na to nemá dostatek peněz. Squatteři a jejich příznivci nicméně jeho slibům uvěřili, uvedl Jan Němec, který příznivce squatterů zastupuje.  


Potyčky nastaly především v okolí vily poté, co pracovníci agentury přistoupili k vyklízení squatu a z oken vily začali vyhazovat vybavení domu, například křesla, knihy i květináče s rostlinami. Akci přihlížely vpodvečer asi dvě stovky příznivců squatu i studenti z blízkých kolejí. Někteří na místo také přivezli aparaturu a pouštěli hudbu.

Ředitelka ÚIV Pavla Zielencová:

„Hlavní důvod vyklizení je, že vila byla na naši žádost zapsána do katastru nemovitostí, a tím se stáváme zodpovědnými za všechno, co se tady může stát. Chceme dále s tím majetkem nakládat, ale ve stávající situaci nemůžeme.“

Squatteři byli na příjezd úřadů připraveni

Squatteři se při příjezdu bezpečnostní agentury v domku zabarikádovali a vylezli na střechu vily. Na pracovníky agentury pokřikovali třeba: „Někdo, kdo se o tu budovu nestaral 20 let, všechno zničí!“ Prostřednictvím internetu svolali své příznivce, těch se před Miladou sešlo už kolem poledne několik desítek. 

Ve vile se často pořádají koncerty, protirasistické festivaly nebo promítání filmů, obyvatelé do budoucna uvažovali i o výstavách. Budova měla být původně zbourána, proto neměla číslo popisné. ÚIV tedy musel nejdříve požádat o zapsání do katastru nemovitostí, teprve poté mohl majetkem disponovat.