Fischer navštívil zatopené oblasti, přislíbil státní peníze

Jeseník nad Odrou - Stát bude financovat většinu nákladů spojených s odstraňováním povodňových škod. Na návštěvě povodněmi zasaženého Novojičínska to oznámil premiér Jan Fischer v doprovodu svých čtyř ministrů. Se starosty postižených obcí z Novojičínska i Jesenicka jednal o další možné pomoci vlády, a to nejen finanční, ale i materiální - jedním z nejpalčivějších problémů obcí je zejména ubytování pro obyvatele, kteří zcela přišli o své domovy.

Jen na státní dopravní infrastruktuře, tedy na dálnicích, silnicích I. třídy a železnici, voda v celé zemi způsobila škody za zhruba dvě miliardy korun. Celkové škody po záplavách v Česku by mohly přesáhnout 5,6 miliard. Podle ministra financí Eduarda Janoty stát musí finance najít i navzdory současné ekonomické krizi. „Budeme muset hledat i rezervy formou úvěrových peněz. Ukazuje se, že rozpočet by měl pracovat s určitými rezervami na tyto nahodilé a neočekávané události,“ uvedl Janota.

Podle něj lze využít i některé dostupné finanční rezervy. „Můžeme uvažovat i o určitých formách emise dluhopisů. Budeme se snažit využívat i úvěrové zdroje, například Evropské investiční banky, která se specializuje zejména na infrastrukturální projekty, ať už to jsou vodní, silniční nebo železniční koridory,“ dodal Janota s tím, že hospodaření státu se zkomplikuje.

Největší problém je s bydlením

Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas na jednání navrhnul, že by se lidem, kteří přišli o své obydlí, mohly postavit nové domy. Podle Fischera by se na jejich financování zřejmě mohl podílet i stát. „Jsou to takzvané rychlé povodňové domky a podle zkušenosti z minula i k tomu můžeme samozřejmě přistoupit. Budeme hledat cesty, abychom v tom angažovali stát a budeme hledat nějakou souhru s kraji. Vždycky je to o dobré kombinaci těch prostředků,“ řekl novinářům Fischer.

Vinou velké vody se z mnohých lidí mohou stát bezdomovci. Řada obyvatel navíc neměla své domovy ani pojištěny. Spousta domů je v podstatě neobydlená, spousta domů je nebo bude demolována, spousta lidí není a ani nemohla být pojištěna, protože v záplavové oblasti pojištění v podstatě nejde zřídit. Z těchto lidí se stali během čtyř hodin bezdomovci.

Škody přesáhnou šest miliard

Vláda už na Moravu poslala 54 milionů, ty ale s největší pravděpodobností nebudou stačit. Celkové škody po povodních už zřejmě přesáhly 6 miliard, což je více, než tomu bylo při jarních povodních v roce 2006. Vláda také vyčlenila dohromady 99 milionů, které by měly jít zejména na obnovu zničené infrastruktury. Fischerův kabinet včera také rozhodl o použití státních hmotných rezerv, které jsou určeny pouze pro výjimečné případy bezpečnostního ohrožení země.

Jaroslav Palas
Zdroj: ČT24