V České Lípě otevřeli další bezpečnou okružní křižovatku

Česká Lípa - V Libereckém kraji od dnešního dne funguje další velká okružní křižovatka. Vyrostla na místě klasické křižovatky na silnici I/9 v České Lípě a díky ní bude plynulejší a bezpečnější doprava mezi nákupními centry a sídlišti Špičák a Lada. V kraji se nyní buduje na silnicích první třídy okružní křižovatka Turnovská - Pražská v Jablonci nad Nisou a okružní křižovatka v Rychnově u Jablonce nad Nisou.

„Letos v létě pravděpodobně začneme s výstavbou okružní křižovatky v ulici Tovární nad plynárnou v Jablonci nad Nisou. Na klasické křižovatce se ve směru od Liberce nedá v dopravní špičkách téměř odbočit doleva. Stejně komplikovaný je tam i vjezd z vedlejší ulice na hlavní,“ konstatoval náměstek z Ředitelství silnic a dálnic v Liberci Jan Stach.

Na okružních křižovatkách v Libereckém kraji nejsou podle policejních statistik skoro žádné tragické nehody - na rozdíl od křižovatek klasických, kde auta projíždějí mnohem rychleji. Mezi výjimky patří okružní křižovatka v Jilemnici - Hrabačově, kde řidič ve velké rychlosti jel loni rovně, narazil do betonového ostrůvku a zemřel.

Nová okružní křižovatka v České Lípě stála bezmála 16 milionů korun. Leží na silnici, jež vede z Nového Boru přes Českou Lípu na Prahu a na Mladou Boleslav. Denně po ní projíždějí tisíce motorových vozidel a před semafory stály v dlouhých kolonách. Někteří bezohlední řidiči porušovali předpisy a do křižovatky vyráželi, i když jim svítila červená. Společnost SaM Silnice a mosty vybudovala na okružní křižovatce i veřejné osvětlení. Lampy visí také nad přechody pro chodce.

Na novou křižovatku čekají také v Jablonci

Okružní křižovatka na jabloneckých ulicích Turnovská a Pražská začne řidičům sloužit v září. Vyjde na více než 36 milionů korun a její výstavba si vynutila převedení dopravy na objížďky. Okružní křižovatka v jablonecké Tovární ulici bude i s rozšířením mostu stát přibližně 34 milionů korun. Vybudování okružní křižovatky v Rychnově si vyžádá přes 20 milionů korun. Staví se u výpadové silnice z Jablonce do Prahy, zjednoduší dopravu a otevře se ještě letos.

Vydáno pod