Armáda do konce roku propustí 3000 lidí

Praha - Do konce roku má armádu opustit 3000 lidí, dalších asi 1500 personálních škrtů se bude týkat neobsazených tabulkových míst. Vyplývá to z úterního jednání předsednictva Českomoravského odborového svazu civilních zaměstnanců armády se zástupci ministerstva obrany. Další podrobnosti propouštění mají být známy po červencových svátcích. Snižování počtu zaměstnanců o až 5000 oznámil minulý týden ministr obrany Martin Barták. Bartákovo rozhodnutí kritizovali poslanci ČSSD Petr Hulinský a Antonín Seďa ze sněmovního branného výboru.

Obrana musí šetřit, armádní rozpočet totiž bude v příštím roce o 11 miliard korun nižší než letos. Ještě loni přitom vláda odsouhlasila střednědobý výhled rozpočtu resortu s limitem pro rok 2010 o více než deset miliard vyšším. Letos je k dispozici 56,4 miliardy, ale v rámci protikrizových opatření se už muselo ministerstvo rozloučit s více než 1,5 miliardy korun. „Vojáci dostanou výsluhu či odbytné, občanští pracovníci až devítinásobek svého platu, což je vysoce nadstandartní vůči soukromému sektoru,“ uvedl mluvčí ministerstva Andrej Čírtek.  

„Snížení rozpočtu rozhodně nezakládá důvody pro tak razantní snížení počtu zaměstnanců,“ myslí si Hulínský. Vadí mu také, že ministr obrany svůj postup nekonzultoval s politickými stranami, nevzal v potaz sociální dopady takového kroku a nekoordinoval své rozhodnutí s ministerstvem práce a sociálních věcí. „Sociální dopady nakonec mohou být pro státní rozpočet větší než efekt samotného propuštění,“ podotkl. „V této chvíli se ještě nedá definitivně mluvit o jednotlivých útvarech a počtech lidí na jednotlivých složkách, to bude známo v nejbližší době,“ dodal Čírtek.   

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Koncepčním řešením by podle Hulínského bylo především hledání rezerv, například v rámci investic do zařízení a služeb či možná reorganizace. „Myslím, že ty prostředky je možné ušetřit, že rezervy na ministerstvu obrany rozhodně jsou,“ řekl Hulínský. Generální štáb zatím nechtěl propouštění v armádě komentovat. Generálové chtějí promluvit, až když ministr obrany projedná veškeré okolnosti s vládou   

Česká vojenská základna
Zdroj: ČT24