Kanadské velvyslanectví zavedení víz nepotvrdilo

Praha - Kanadské velvyslanectví nepotvrdilo informaci, že země chystá zavedení víz pro české občany od 7. července. Mluvčí velvyslanectví Michael Vlček ale připustil, že možnost jejich znovuzavedení stále trvá. Kanada zvažuje obnovení vízové povinnosti kvůli stále se zvyšujícímu počtu žadatelů o azyl z České republiky. Kanadský premiér Stephen Harper vízy nepřímo pohrozil už při své květnové návštěvě v Praze.

Kohout se s kanadským ministrem pro občanství a přistěhovalectví Jasonem Kenneym setkal na mezinárodní konferenci o holokaustu. Kanadská strana ho podle jeho slov informovala o zvažovaných opatřeních v reakci na nárůst počtu žadatelů o azyl, včetně zavedení víz. „Kanadské straně jsem sdělil možné negativní dopady, které by případné zavedení víz mělo jak na naše bilaterální vztahy, tak na vztahy s EU,“ řekl dnes na tiskové konferenci Kohout. Pokud by Kanada skutečně opět víza zavedla, Praha by mohla reagovat zavedením víz pro kanadské držitele služebních a diplomatických pasů.

Jan Kohout:

„Kanadská strana žádné finální rozhodnutí ohledně víz České republice oficiálně nesdělila. V případě, že by k zavedení víz došlo, mohu prohlásit, že na takovou situaci bude Česká republika připravena.“


Informaci o znovuzavedení víz přinesly Lidové noviny. Podle nich o tom jednal kanadský ministr pro přistěhovalectví se šéfem české diplomacie Janem Kohoutem. Vízová povinnost podle listu měla začít platit už příští týden, přesněji od úterý 7. července. Zpočátku by se musela vyřizovat ve Vídni.

Mezi Kanadou a Českou republikou už víza od dubna 1996 jednou zrušena byla. Bezvízový styk ale trval jen zhruba rok a půl. Kvůli hromadnému odchodu českých Romů Kanaďané víza jednostranně obnovili. Víza pro české občany zrušila Kanada až před necelými dvěma lety. Teď je zřejmě obnoví a důvodem je opět rostoucí počet žádostí o azyl. Jen za první čtvrtletí letošního roku o něj požádalo 653 Čechů. Loni jich přitom bylo 861. Do Kanady míří hlavně Romové. Kanadští i čeští představitelé ale váhají s oficiálním potvrzením zprávy. „Nebudu předjímat situaci, bylo by to nešťastné, nechci to předjímat,“ komentoval situaci premiér Jan Fischer.  

Češi bez víza cestují do více než třetiny zemí světa

Občané České republiky mohou bez víza cestovat do 82 států. Od 17. listopadu 2008 mezi ně patří i USA, cestující ale musí vyplnit dotazník v elektronickém systému povolování cest do Spojených států (ESTA). Z velkých států potřebuje český občan víza například do Číny, Egypta, Indie nebo Ruska, kde platnost bezvízové dohody skončila v květnu 2000.

Země s bezvízovým stykem pro české občany:

  • Evropa: Albánie, Andorra, Belgie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Island, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Makedonie, Malta, Moldavsko, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko, Ukrajina, Vatikán, Velká Británie
  • Asie: Filipíny, Gruzie, Hongkong, Japonsko, Korejská republika, Macao, Malajsie, Singapur, Brunej, Tchaj-wan
  • Blízký východ: Izrael
  • Afrika: Gambie, Jihoafrická republika, Maroko, Mauricius, Seychely
  • Austrálie a Oceánie: Nový Zéland
  • Jižní Amerika: Argentina, Bolívie, Brazílie, Ekvádor, Chile, Kolumbie, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela
  • Karibik: Bahamy, Barbados, Svatý Kryštof a Nevis, Trinidad a Tobago
  • Střední Amerika: Antigua a Barbuda, Belize, Dominikánská republika, Guatemala, Honduras, Kostarika, Nikaragua, Panama, Salvador
  • Severní Amerika: USA, Kanada, Mexiko