Uzavírky zkomplikovaly dopravu v Turnově

Turnov (Semilsko) - Stavby na silnicích komplikují výrazně dopravu v Turnově, kam o prázdninách přijíždějí každý den tisíce turistů, kteří zamířili do Českého ráje na dovolenou nebo na jednodenní výlety. Kvůli práci na komunikacích jsou ve městě neprůjezdné důležité silnice. Mnoho řidičů míří do ulic, kde platí zákaz vjezdu. Další se nebezpečně otáčejí v protisměru, informovala o tom starostka Hana Maierová. Zatímco obyvatelé města a jeho stálí návštěvníci často porušují dopravní předpisy, tuzemští a zahraniční turisté Turnovem mnohdy bloudí.

„Město je zahlcené objížďkami, máme tady nejhorší dopravní situaci za dlouhou dobu,“ dodala Maierová. Není zatím jasné, kdy přesně největší stavby na komunikacích skončí. Nejhorší dopravní omezení však potrvají po celé prázdniny.

Státní i městští policisté teď udělují v Turnově rekordní množství pokut, auta například téměř nepřetržitě projíždějí pěší zónou v Krajířově ulici. Snaží se tudy dostat rychle do středu Turnova.

„Tolerujeme, když někdo musí autem do Krajířovy ulice pro těžké zboží do obchodů. Když ale řidiči využívají pěší zónu jako zkratku, dostávají pokuty. Do centra se dá dojet dvěma jinými trasami - přes Koňský trh a také přes průtah městem,“ upozornil velitel městské policie Luboš Trucka.

U mostu přes Jizeru však mohou motoristé odbočit do Turnova pouze ve směru od Jičína. Ve směru od Liberce jim v odbočení brání stavba na silnici. Musejí pokračovat ven z Turnova, otočit se na kruhovém objezdu u benzinové pumpy a marketu Lidl a vrátit se. Někteří řidiči se ovšem riskantně obracejí v protisměru už před kruhovým objezdem.

Trucka radí turistům, aby využili velké záchytné parkoviště u autobusového nádraží. „Za stání se tam neplatí a na parkovišti je i bezpečnostní kamera. A do centra Turnova je to pěšky jen pět minut,“ uvedl Trucka.