Policisté z Velkého Beranova pohlídají celý úsek D1 na Vysočině

Jihlava - Dálniční policejní oddělení ve Velkém Beranově na Jihlavsku bude od 1. ledna 2010 dohlížet na celý úsek dálnice D1 vedoucí na Vysočině. Pod jednou správou tak bude úsek dálnice od 74. po 166. kilometr. Oddělení v Domašově a Bernarticích přejdou pod správu sousedních krajů. Po jednání hejtmanů v Jihlavě to dnes řekl policejní prezident Oldřich Martinů.

„Provoz bude zabezpečovat 77 policistů a jeden občanský pracovník,“ řekl Martinů. O případných stavebních úpravách pracoviště se podle něj ještě bude jednat. „Je to otevřená věc, zatím jsme vše definovali organizačně a materiálně,“ podotkl Martinů.

Vysočinský úsek D1 patří mezi nejproblematičtější v zemi. Podle mluvčího jihomoravské policie Pavla Švába se během loňska stalo jen mezi 94. až 141. kilometrem 653 dopravních nehod, a to včetně hromadné nehody 20. března 2008. Dva lidé při nich byli usmrceni, devět utrpělo těžké zranění, 89 lidí bylo zraněno lehce. V roce 2007 se na stejném úseku stalo 668 nehod.

Situaci na D1 na Vysočině v současné době monitoruje 14 kamer, v úseku je i 13 informačních tabulí. Na celé D1 je podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníkové téměř 50 kamer, dalších 24 jich přibude letos. Informačních tabulí je tam 28.