Na severu Moravy zůstávají uzavřené už jen tři vlakové tratě

Ostrava - Na severu Moravy zůstávají po záplavách uzavřené už jen tři tratě. Na Novojičínsku stále nejezdí vlaky z Hostašovic do Nového Jičína. Neprůjezdné zůstávají také dvě tratě na Jesenicku. Železničářům se už podařilo obnovit dopravu mezi Suchdolem nad Odrou a Novým Jičínem a také mezi Valašským Meziříčím a Hostašovicemi. Aktuální informace uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla.

Na trati mezi Suchdolem nad Odrou a Novým Jičínem jezdí vlaky od úterního večera, úsekem ale projíždějí sníženou rychlostí. „Ještě zhruba dva měsíce potrvá, než trať uvedeme do původního stavu. Na zhruba 400 metrech voda odplavila štěrkové lože, které je už navezeno zpět, ale postupně ho bude třeba odbahnit. Pracovat se bude ještě na elektroinstalaci,“ upřesnil mluvčí.

Dopravu mezi Valašským Meziříčím a Hostašovicemi se železničářům podařilo obnovit dnes po 10:00, i na ní vlaky musejí jezdit pomaleji. Při záplavách se pod tratí propadla kanalizace a tím vznikl pětimetrový kráter. „Poškozenou kanalizaci se podařilo obnovit společně s Valašským Meziříčím a správcem kanalizací. Poté jsme mohli obnovit i poškozenou trať,“ dodal Halla.

Kdy bude na Novojičínsku zprovozněna poškozená trať mezi Hostašovicemi a Novým Jičínem, zatím nedokázal odhadnout. Vlaky zatím nemohou jezdit ani mezi Vápennou a Javorníkem ve Slezsku na Jesenicku, neprůjezdná je také odbočka z této tratě mezi Velkou Kraší a Vidnavou. Poslední regionální trať, která zůstává po povodních mimo provoz, je v jižních Čechách mezi Lčovicemi a Volyní na Strakonicku.