Volby do EP platí, soud nevyhověl žádné stížnosti

Brno - Výsledky voleb do Evropského parlamentu (EP) nelze zpochybnit a platí beze změn. Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze čtyř zbývajících stížnosti na průběh a okolnosti voleb. Celkem soud dostal sedm stížností. Nevyhověl žádné, ačkoliv v jednom případě našel v práci okrskových komisí dílčí chyby. Ty však nijak nemohly ovlivnit celkový výsledek.

Dnes soudci rozhodli o čtyřech stížnostech. Dvě odmítli, protože jejich autoři nedoplnili na výzvu soudu nedostatky v podáních. Zbylé dvě byly zamítnuty pro neopodstatněnost.

Soud celkem dostal sedm stížností. Šest podali voliči, jednu Strana důstojného života. Při projednávání stranické stížnosti soud minulý týden zjistil, že jedna z okrskových komisí v Praze 17 chybovala při sčítání hlasů. Komise špatně zaznamenala preferenční hlasy. Nezaregistrovala například preferenční hlas, který sama sobě dala kandidátka strany Martina Vítková. „Jde o naprosto marginální porušení volebního zákona,“ konstatovali tehdy soudci. Kandidátka totiž neměla šanci na zvolení.

Volby vyhrála s více než 31 procenty hlasů ODS a obhájila devět mandátů. Druhá ČSSD bude mít díky zhruba 22 procentům hlasů sedm evropských poslanců. KSČM se 14 procenty získala čtyři křesla. KDU-ČSL si s podporou osmi procent voličů zachová dva mandáty v Evropském parlamentu. K volbám přišlo kolem 28 procent voličů.