Péče o předčasně narozené děti je v Česku ohrožena

Praha - S tím, jak v Česku přibývá předčasně narozených dětí, začínají citelně chybět nejenom peníze na péči a personál, ale hlavně inkubátory pro jednotky intenzivní péče. Přestože jich prenatální centra teď dostala díky grantovému programu Nadace Charty 77 dvanáct nových, inkubátorů je potřeba ještě desetkrát tolik. Jen za poslední desetiletí se totiž počet předčasných porodů zvýšil o 60 procent - přibývá vícečetných porodů a v Česku rodí častěji i přistěhovalci z východních zemí, kde není prenatální péče dokonalá.

Předčasně narozené děti mívají méně než 2,5 kilogramu, někdy třeba i jen 500 gramů. Díky moderní péči ve specializovaných centrech je i tak jejich šance na přežití skoro 85 procent. Přímo na porodním sále pomáhají hlavně inkubátory, které jsou zároveň operačním i resuscitačním lůžkem.

Rozhodující pro přežití dětí je první půlhodina života. „Co dítěti v prvních minutách neprospívá, způsobuje takové změny v organismu, které se promítají do celého jeho života,“ upozorňuje předseda České neonatologické společnosti Richard Plavka. Klíčovým faktorem je proto rychlost, kdy se dítěti péče dostane.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Podle neonatologické společnosti ale chybí pro tyto novorozence v současnosti 120 lůžek. Česko má jen 12 speciálně vybavených prenatálních center, a tak začíná být ale pravidlem, že předčasně narozené dítě v tom spádovém nemohou přijmout a musí se shánět volný inkubátor jinde. Není výjimkou, že sotva kilogram vážící miminko musí cestovat vrtulníkem z Tábora do Plzně.

Česká prenatální péče přitom dosud platila za jednu z nejlepších ve světě. Neonatologické společnosti na její ohrožení upozorňuje už osm let - nejen pojišťovny, ale i ministerstvo. Ty se brání a slibují provedení auditu. VZP podle svého mluvčího Jiřího Roda navíc loni navýšila nemocnicím rozpočet na tuto specializovanou péči o 100 milionů a stejně tomu má být i letos.

Prenatální centra v Česku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod