Nová krajská policejní ředitelství vzniknou k 1. lednu

Jihlava - Šest nových krajských policejních ředitelství na Vysočině a v Pardubickém, Libereckém, Zlínském, Karlovarském a Olomouckém kraji vznikne od 1. ledna 2010. Zákonem stanovený termín se tím zkrátí o dva roky. Organizační přípravy jsou ve všech šesti krajích v takové fázi, že zahájení činnosti nových ředitelství nic nebrání. Po jednání s hejtmany šesti krajů to dnes v Jihlavě řekl policejní prezident Oldřich Martinů.

Náklady na vznik nových ředitelství dosáhnou 900 milionů korun, z toho deseti procenty přispěly kraje. Zhruba 240 milionů korun získala policie podle Martinů odprodejem majetku. „Existence celkem 14 krajských policejních ředitelství naplní cíl reformy veřejné správy, policejní služba se přiblíží samosprávě,“ uvedl Martinů.

Sídla nových krajských policejních ředitelství ve většině případů vznikají rekonstrukcí současných objektů, v Liberci a Karlových Varech se postaví nové budovy. „V Liberci začne výstavba pravděpodobně na jaře příštího roku a nové krajské ředitelství bude hotové nejpozději 1. ledna 2012. Vyjde na 318 milionů korun. Do doby než vznikne, využijeme pro naši práci provizorní prostory,“ dodal náměstek severočeského policejního ředitele Milan Franko.

Vstup a reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Podle zákona o policii měla vzniknout krajská ředitelství policie ve všech 14 krajích nejpozději do 1. ledna 2012. Organizačně se však podle Martinů podařilo vše splnit ve všech krajích už do začátku příštího roku. „Nečekali jsme tak rychlou reakci, termín leden 2010 se zdál v některých regionech téměř nereálný. Všechny kraje získají plnohodnotného partnera pro řešení mimořádných i jiných situací,“ komentoval změny hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Na Vysočině přibudou policisté

Například pod krajské policejní ředitelství na Vysočině bude kromě dálničního oddělení ve Velkém Beranově a územních odborů v bývalých okresech spadat také integrované operační středisko a zásahová jednotka Jaderné elektrárny Dukovany. Vedle 1348 uniformovaných policistů bude pod krajem fungovat i 240 civilních pracovníků. V porovnání se současným stavem na Vysočině přibude více než stovka policistů. „Všichni hejtmani vyjadřují reformě Policie ČR podporu. V případě Vysočiny bude od ledna jednodušší krizové řízení a komunikace s krajským policejním ředitelem,“ uvedl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Ministr vnitra Ivan Langer slíbil policistům z Vysočiny nové krajské ředitelství.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod