Fischer symbolicky předal předsednictví

Praha - Český premiér Jan Fischer dnes v zahradě švédského velvyslanectví v Praze předal velvyslankyni Catherine von Heidenstamové symbolický štafetový kolík předsednictví EU. Symbolicky tak postoupil Švédsku půlroční vedení unie, které ve skutečnosti přešlo z Prahy na Stockholm o půlnoci na dnešek. Podobný ceremoniál se odehrál také ve Stockholmu, kde předal štafetu svému protějšku český ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle.

Švédská velvyslankyně v projevu ocenila výsledky, jichž Praha za půl roku v čele sedmadvacítky dosáhla. „Děkuji vám, pane premiére, za velmi dobře zvládnutou agendu, za dobrou práci,“ řekla von Heidenstamová. Ostrou kritiku, která na adresu českého předsednictví zaznívala především ze strany francouzských médií, označila za nespravedlivou.

Fischer při předávání štafety ocenil výběr priorit švédského předsednictví, které jsou podle něj jasné a zřetelné. Švédové se v čele unie chtějí zaměřit na řešení hospodářské krize a na ekologická témata, především boj s globálním oteplováním.

Česko v čele unie (zdroj: ČT24)

Už v rámci recepce se Švédové soustředili na boj proti klimatickým změnám, protože servírovali „menu šetrné k životnímu prostředí“. Většina podávaných potravin byla v bio kvalitě, navíc byly vybírány místní suroviny, protože u nich jsou nižší ekologické náklady na přepravu. Kuchař se rovněž snažil vyhnout červenému masu, aby tak „omezil podíl emisí metanu z chovu skotu a ovcí“.

Švédskému předsednictví pomůže i český odborník 

Český odborník na mezinárodní energetické otázky bude pracovat pro švédské předsednictví EU. Václava Bartušku, zmocněnce české vlády pro energetickou problematiku, si Švédové sami vyžádali. Bartuška mimo jiné přispěl k rychlému řešení takzvané plynové krize z počátku roku, kdy spory mezi Ruskem a Ukrajinou vedly k několikadennímu přerušení dodávek ruského plynu do Evropské unie. Kyvadlová diplomacie mezi Moskvou a Kyjevem, vedená tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem, nakonec
situaci odblokovala. Odborníci však upozorňují, že spory podobného druhu se
mohou často opakovat a unie by měla problematiku řešit systémovějším
způsobem.