Zvláštní letoun odvezl z Prahy vyhoštěné Afričany

Praha - Z pražského ruzyňského letiště odletěly dnes v noci leteckým speciálem desítky Afričanů vyhoštěných z Evropy. Deportovaní v Evropě buď pobývali nelegálně, nebo porušovali zákony. Byl to první let tohoto druhu, dosud každý stát vyhošťoval imigranty individuálně. Informovala o tom televize Nova. Počet transportovaných se pohyboval kolem stovky.

Nova uvedla, že letadlo přiletělo do Česka hodinu po půlnoci. První deportovaní do něj nastoupili v irském Dublinu. V Praze k nim přistoupili Afričané vyhoštění z Česka, Polska a Norska. Česká cizinecká policie, která na transport dohlížela, nesdělila, kolik lidí v Praze do letadla nastoupilo. Stroj doplnil palivo a odletěl do Afriky. Podle serveru tn.cz vše organizovala mezinárodní agentura Frontex. Cizinecká policie plánuje, že bude podobné akce pořádat i v budoucnu.

Nova a server informovaly, že na palubě letounu bylo několik desítek Afričanů a členové posádky a speciálního doprovodu. „Měli jsme informace, že část z nich se chová agresivně. Zatím ale k žádnému konfliktu nedošlo,“ řekl ředitel české cizinecké policie Vladislav Husák.