T0P 09 se dohodla se starosty na spolupráci

Praha - Nová politická strana TOP 09, za jejímž vznikem stojí bývalý předseda lidovců a exministr financí Miroslav Kalousek, se definitivně dohodla s hnutím Starostové a nezávislí na dlouhodobé spolupráci do roku 2012. Kandidátem uskupení na premiéra bude bývalý ministr zahraničí a nyní lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle hlavní tváře hnutí Petra Gazdíka byla spolupráce schválena jednomyslně.

„Není to projekt na jedno použití před mimořádnými volbami do sněmovny. Budeme spolupracovat i v krajských a senátních volbách,“ řekl Kalousek. List E15 píše, že TOP 09 a hnutí starostů si určily pevná pravidla pro sestavování kandidátek. Prioritou budou podle Kalouska a Gazdíka morální a odborné kvality a zároveň snaha získat co nejvíce žen. „Kandidátky sestavíme vždy na základě vzájemné dohody. Hlavním lídrem a kandidátem na premiéra je Karel Schwarzenberg,“ zdůraznil Kalousek.

Miroslav Kalousek:

„Pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny jsme se dohodli, že budeme kandidovat jako TOP 09.“

„Cílem je dostat na kandidátky osobnosti z veřejného života a akademické sféry. Rozhodně to nebude přetahování a handlování mezi námi a TOP o první místa,“ řekl předseda starostů Petr Gazdík. Právě on by měl být podle neoficiálních informací lídrem na Zlínsku, Kalousek má zase vést kandidátku v Jihočeském kraji. Oba se k tomu však odmítli vyjádřit.

„Kandidátky sestavíme do poloviny srpna, některá jména ale zveřejníme o něco dříve. A jestli bude Karel Schwarzenberg lídrem v Praze, to se teprve ukáže. Musíme počkat, až se vrátí. Nicméně neskrývám, že bych o to velmi stál,“ řekl Kalousek.

Oba subjekty si v dohodě určily i otázky financování kampaně a programové priority. Mezi nimi jsou podle E15 například zamezení korupci a klientelismu, posílení místních samospráv, důraz na celoživotní vzdělávání a prosazení daňové, penzijní i zdravotnické reformy.

„Starostové akceptují ideová východiska TOP jako konzervativní strany, TOP zase podporuje zájem starostů změnit zákon o rozpočtovém určení daní a snížit byrokracii,“ uvedl Kalousek. Gazdík dodal, že se nebrání ani spolupráci se stranami Věci veřejné a Sdružení nezávislých kandidátů - Evropští demokraté (SNK-ED), které se dohodly na společném postupu při přípravě na předčasné volby.

Vydáno pod