Lékařům vadí platba za atestaci, budou hájit své zájmy

Praha - Mladí lékaři, kteří se chystají k atestaci, aby mohli samostatně léčit, jsou nespokojeni a chtějí společně hájit své zájmy. Bez atestace pracuje v ČR 5000 lékařů. Vadí jim mimo jiné to, že mají platit za atestační zkoušky. Dosud byly zadarmo. V časopise České lékařské komory (ČLK) zveřejnila přípravná skupina Mladí lékaři výzvu všem nespokojeným mladým lékařům. ČLK jim dá prostor i na dnešní tiskové konferenci.

Prezident ČLK Milan Kubek tuto iniciativu ocenil. Vítá, že lékaři chtějí změnit poměry v českém zdravotnictví, místo aby uvažovali o odchodu do ciziny. Ročně tam odchází za prací zhruba 200 lékařů, to si české zdravotnictví podle Kubka nemůže dovolit. Stavovská organizace sdružuje 46.000 lékařů.

Mladí lékaři žádají systém atestačního vzdělávání jako v zemích EU, dlouhodobou koncepci rezidenčních míst vázaných na lékaře, nikoli na zdravotnické zařízení a hrazené studijní volno na předatestační přípravu. Poukazují na „personální devastaci“ českého zdravotnictví, kdy se v řadě nemocnic kvůli nedostatku lékařů a sester omezuje provoz. Chtějí více peněz za přesčasovou práci.

Studio 6 - Nespokojení mladí lékaři (zdroj: ČT24)

Kubek považuje za zásadní to, že mladí lékaři nemají šanci dostat se k dalšímu vzdělávání. Ministerstvo zdravotnictví však tento týden oznámilo, že vyčlenilo na rezidenční místa pro zdravotníky téměř miliardu korun na tři roky, každý rok ještě půl miliardy na specializační vzdělávání. Podle Kubka se ale tyto peníze k většině mladých lékařů vůbec nedostanou.