Skoro třicet obcí dostalo dekret na obecní vlajku a znak

Praha - Téměř tři desítky obcí a měst můžou nově používat své obecní znaky a vlajky. Dekrety k jejich užívání jim dnes v Poslanecké sněmovně slavnostně předal její předseda Miloslav Vlček spolu s místopředsedkyní Miroslavou Němcovou. Slavnostního ceremoniálu, který se ve sněmovně odehrává několikrát do roka, se však nemohl zúčastnit starosta Javorníku na Jesenicku, poničeného záplavami.

Další obce se z akce omluvily, a tak Vlček předal dekrety místo původně ohlášených 29 jen 25 starostům. Mimo jiné řekl, že i obce se nyní musí potýkat s problémy, které jim přináší současná ekonomická krize a kdy jejich příjmy klesají proti loňsku až na třetinu. Současně ocenil práci všech obecních zastupitelů. „Budování státu nezačíná nikde jinde než v našich vlastních rodinách, obcích a městech a přichází potom sem do Poslanecké sněmovny,“ zdůraznila místopředsedkyně Němcová. Popřála starostkám a starostům, aby jejich současné volební období skončilo úspěšně.    

Pro dekret na vlajku a znak si přišel do sněmovny například starosta Radkovic u Hrotovic na Třebíčsku Bohumil Horník. „Všechny obce okolo už to mají, my jsme byli pár let zpět,“ postěžoval si. Jeho obec prý dosud byla poslední z mála, které ještě vlajku a znak neměly. Výroba obecních symbolů stála asi 25 tisíc korun. „Zrovna se nám to hodí, protože příští rok je u nás výročí 700 let obce,“ pochvaloval si.    

Novou obecní vlajku chce při té příležitosti nechat vysvětit. Jsou na ní čtyři svislé pruhy, střídavě modré a bílé. Na jednom z bílých pruhů jsou tři modré květy lnu pod sebou, na druhém bílém pruhu je pak šesticípá červená hvězda a kotvicový kříž stejné barvy.