Loučení se sovětskými vozy pražského metra narušil vandal

Praha - Poslední jízdu sovětských vozů 81-71 v pražském metru dnes narušil neznámý vandal, který na čelní vůz soupravy hodil plechovky s barvami. Souprava proto byla ještě před koncem finální jízdy stažena do depa, uvedl mluvčí pražského dopravního podniku Ondřej Pečený. Souprava měla odjezdit dvě kola na trase B ze Zličína na Černý Most a zpátky. Incident se stal před koncem prvního kola ve stanici Lužiny. Výtržník z místa utekl.

Pečený nedokázal odhadnout, jestli se kvůli předčasnému ukončení provozu souprava do metra ještě vrátí. Nechtěl spekulovat ani o případné škodě, některé z vozů totiž stejně mají být kompletně rekonstruovány.

Na koleje v Praze vyjela vůbec první souprava v květnu 1974. Pražané byli ze sovětského typu nadšeni pro jeho moderní vzhled. „Vozidlo bylo naváděno automaticky do místa zastavení ve stanici, strojvedoucí potom zaváděl pouze blokování nebo spouštění dveří a oznámení o názvu stanice,“ vysvětlil Petr Moravec z odboru údržby vozů Depo Kačerov.

Staré modely nahradí modernizované verze těchto vlaků. Při rekonstrukci ze starých typů zůstávají jen podvozky a některá vnitřní zařízení. Zbytek včetně interiérů se kompletně obnovuje.

Většina z 507 těchto vozů, které pražský dopravní podnik nakoupil, se modernizovala a stále jezdí. Pět zbývajících se sešrotuje, tři poputují jako exponáty do muzeí a dalších pět bude sloužit jako historická souprava při různých oslavách.

Poslední jízda ve starém typu metra
Zdroj: ČT24/ČTK