Rath zůstává - na kandidátku ČSSD přibyla Zubová

Praha - Poslanec a středočeský hejtman David Rath zůstává na druhém místě kandidátky ČSSD v tomto kraji. Po zasedání předsednictva strany to oznámil její předseda Jiří Paroubek. Rath čelil v posledních dnech kritice svých spolustraníků, kteří tvrdili, že jako hejtman by se neměl voleb účastnit. Na kandidátce sociálních demokratů se překvapivě objevila i Olga Zubová, bývalá členka Strany zelených, která pomohla vyslovit nedůvěru vládě Mirka Topolánka. Při volbách do Evropského parlamentu přitom byla tváří Demokratické strany zelených, která ale zaznamenala jen mizivou podporu. Zubová zároveň oznámila, že Demokratická strana zelených nebude do sněmovny kandidovat a podpoří ČSSD.

Zubová půjde do voleb do Poslanecké sněmovny na pátém místě pražské kandidátky, na kterém nahradila Petra Ibla. Ten rezignoval na kandidaturu na žádost vedení pražské ČSSD, údajně kvůli spekulacím médií o jeho minulosti. Ibl je absolventem Vysoké školy SNB a za komunistického režimu byl vězeňským dozorcem. Kdyby se Zubová dostala do sněmovny, hájila by barvy ČSSD a zároveň Demokratické strany zelených.

Sociální demokracie chce podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka kandidaturou Zubové signalizovat svou otevřenost, zejména ekologické politice. „Bude to významné posílení naší ekologické platformy,“ řekl po jednání předsednictva Paroubek. Také podle předsedy pražské ČSSD Petra Hulinského jde o jasné a zásadní přihlášení k ekologické politice.


Zubová je členkou řídícího výboru Demokratické strany zelených, stejnou funkci ve straně zastává i podnikatel Jaromír Soukup, který podle médií hrál významnou roli jako vyjednavač během dnů, které předcházely pádu vlády. S manažerem ČSSD Jaroslavem Tvrdíkem například konzultují věci, jež se týkají volební kampaně ČSSD a mediálního plánování, které Soukupova agentura pro sociální demokracii zajišťuje.

„Potvrdilo se, že celá Demokratická strana zelených a aktivita Olgy Zubové byla jen volebním projektem ČSSD, jak rozbít Stranu zelených. Král je nahý a ČSSD nemohla lépe potvrdit všechna podezření, že se snaží zákulisně podněcovat rozkol u zelených. Mám radost, že se jí to nepodařilo. Autentická Strana zelených je jen jedna,“ uvedl Ondřej Liška, který je po rezignaci Martina Bursíka vedením Strany zelených pověřen.

Rath zůstává dvojkou ve Středočeském kraji

Závěry předsednictva se příliš nelíbí Rathovým kritikům, třeba brněnský primátor a místopředseda strany Roman Onderka krátce po jednání uvedl, že se mu stále nelíbí, že by měl David Rath sedět na dvou židlích, odpůrcům středočeského hejtmana se ale předsednictvo přesvědčit nepodařilo. Předseda strany Jiří Paroubek pak veškeré protestní hlasy utnul, když na tiskové konferenci uvedl, že situace kolem Ratha je vyřešena a strana už se k ní nebude vracet. Sám středočeský hejtman pak po jednání předsednictva uvedl, že už před krajskými volbami v roce 2008 dopředu avizoval, že i v případě hejtmanského postu zůstane nadále ve sněmovně: „Voliči tu informaci měli a přesto mi dali největší počet preferenčních hlasů.“

Podle Jiřího Paroubka se prý na předsednictvu o Rathovi prakticky nediskutovalo. Už ráno o něm ale jednalo stranické grémium, výsledek jednání však zůstal utajen, strana totiž zrušila plánovanou tiskovou konferenci. Spekuluje se proto, že jednání bylo velmi bouřlivé. Nejužší vedení se pak znovu sešlo neplánovaně i v 16:00, začátek jednání předsednictva strany tak byl o hodinu odložen.  

Primátor Roman Onderka:

„Kumulovat v jedněch rukou dvě tak významné funkce, jakou je poslanec Parlamentu a hejtman Středočeského kraje, je z mého pohledu přinejmenším nešťastné.“

Rathovým kritikům vadila kromě souběhu funkcí i osoba Filipa Bušiny, který byl Rathův úzký spolupracovník a zastával funkci investičního náměstka pro středočeské krajské nemocnice. Včera ale rezignoval a zároveň pozastavil svoje členství v ČSSD. Před pěti dny byl totiž obviněn kvůli stamilionovým daňovým únikům, Rath se ho ale odmítl zbavit. Na stranickou rebelii musel zareagovat i šéf Jiří Paroubek. Ratha vyzval na včerejší tiskové konferenci k umírněnosti. Oficiálně ale straničtí funkcionáři popřeli, že by se Ratha chtěli zbavit. Sice přiznali, že dělal chyby a že s tím musí přestat. Shodli se však na tom, že chyby neměly takovou povahu, aby byly vážným důvodem k vyškrtnutí Ratha z kandidátky. 

Předsednictvo ČSSD kromě kandidátek schválilo také volební program
stany pro předčasné volby do sněmovny a plán opatření proti finanční a
ekonomické krizi. Definitivně má program schvalovat sobotní programová konference strany. Ta také musí schválit definitivní podobu kandidátek ve všech krajích.