Paroubková prohrála spor o karikaturu

Praha - Týdeník Mladá fronta Plus se nemusí omlouvat Petře Paroubkové za karikaturu, kterou loni v červnu otiskl. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud, který tak zamítl žalobu manželky šéfa ČSSD. Karikatura znázorňovala nahou Paroubkovou při pohlavním styku s manželem, připojený článek "Jak P. P. stmelila český národ" zesměšňoval nápad žalobkyně uspořádat sbírku kvůli stavbě Národní knihovny. Paroubková musí navíc zaplatit náklady soudního řízení. Zatím se nerozhodla, zda podá proti rozhodnutí odvolání. K soudu se nedostavila.

Paroubková tvrdila, že se jedná o pornografickou karikaturu, to právnička vydavatelství MF Plus odmítla. Připustila pouze, že má komiks erotický návrh. Podle soudu Paroubková neprokázala, jakým způsobem zasáhla karikatura do jejích osobnostních práv. Paroubková se prý nemůže podobným věcem divit, když o svém vztahu s Jiřím Paroubkem hovořila do médií a například její výraz „sexy mozek“, který použila v souvislosti se svým mužem, vstoupil do povědomí a je obecně známý. „V tomto případě žalobkyně (Paroubková) sama překonala hranici soukromí, takže se nesmí divit, že ta hranice je snížená,“ prohlásila soudkyně. Soud navíc poukázal na to, že se článek ocitl v rubrice pro karikaturu a satiru, takže se jednalo o přiměřenou kritiku.

V článku se mimo jiné objevilo spojení „dementní nápad paní Paroubkové“ či tvrzení, že Paroubkovou k myšlence sbírky inspirovalo manželovo břicho připomínající blob. Doprovázely ho dvě karikatury. Paroubkové vadilo, že byla znázorněná obnažená s rozepnutou podprsenkou a v dlouhých červených rukavicích. Právnička Paroubkové se snažila soud přesvědčit, že cílem karikatury bylo její klientku urazit, zesměšnit a ponížit v očích veřejnosti. Její klientce by prý nevadilo, kdyby se karikatura týkala samotného nápadu sbírky na knihovnu - například kdyby Paroubkovou znázornila jako Boženu Němcovou vybírající peníze.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)


Manželka Jiřího Paroubka už Mladou frontu Plus jednou žalovala, a to kvůli otištěným výrokům, že se vdala pro peníze. Pražský městský soud její žalobu zamítl, Paroubková se však odvolala k vrchnímu soudu, který věc zatím neprojednal. Paroubkovou nedávno pohoršila také její karikatura v časopisu Reflex, i v tomto případě podala žalobu k Městskému soudu v Praze. Autor komiksu kreslíř Štěpán Mareš už ale předem vzkazuje, že se nikomu omlouvat nebude. A do boje proti karikatuře chce vyrazit i David Rath, kterého tentýž týdeník proměnil v Adolfa Hitlera.

V českých vodách byl v boji proti komiksu úspěšný jen jediný politik Karel Březina. V jeho případě soud uznal, že sexuální kresby překročily hranice dobrého vkusu.